Gerincműtét helyett zselé segít a porckopáson

Műtét nélkül is orvosolható lehet a porckopás okozta fájdalom a gerincben és visszanyerhető a teljes mozgásképesség egy zselé segítségével – állítják brit tudósok. A manchesteri egyetem kutatói a Soft Matter című európai orvosi szaklapban publikálták az ezt igazoló állatkísérletek eredményeit. A tesztek alapján megállapítható, hogy a krém képes nagyban visszaállítja a csigolyák közötti porckorongot. A […]

Műtét nélkül is orvosolható lehet a porckopás okozta fájdalom a gerincben és visszanyerhető a teljes mozgásképesség egy zselé segítségével – állítják brit tudósok.

A manchesteri egyetem kutatói a Soft Matter című európai orvosi szaklapban publikálták az ezt igazoló állatkísérletek eredményeit. A tesztek alapján megállapítható, hogy a krém képes nagyban visszaállítja a csigolyák közötti porckorongot.

A kutatócsoport olyan mikro-zselérészecskéket fejlesztett ki, amelyek vízhez érve szivacsként működnek. Az eredmény egy folyékony, alacsony pH-értékű, erősen savas anyag, amelyet a gerincbe lehet injekciózni. A test magasabb pH-ja hatására az anyag vizet szív fel a szervezetből és sűrű zselévé válik – így javíjtja a porckorong mechanikus funkcióit, vagyis gyakorlatilag “kipárnázza” a gerincet.