Gergényit megdöbbentette a fegyelmi eljárás – RTL Klub

Tavaly novembertől egészen idén júniusig állt szerződésben a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal az az arab utazásszervező, aki időközben Gergényi Péter üzlettársa lett. A férfi közpénzből havi 200 ezer forintot kapott, hogy utazásokat szervezzen egy civil egyesület tagjainak. A kifizetéshez szükséges teljesítményigazolásokat rendőrségi alkalmazottként a civil egyesület akkori titkára állította ki – számolt be az RTL Klub Híradója hétfőn.

Saját honlapjuk szerint Egyiptomba, Marokkóba és Tunéziába utaztak az IPA BRFK Egyesület tagjai az idén. A volt és jelenlegi rendőröket tömörítő civil szervezetben az utazásokért az egyesület titkára, Kozák Tibor felelt. Kozák Tibor neve máshol is feltűnik. Mint a Budapesti Rendőr-főkapitányság alkalmazottja minden hónapban ő hagyta jóvá, hogy kifizessenek 200 ezer forint utazásszervezési díjat Gergényi Péter későbbi üzlettársának. Most már biztos: ezek azok a szerződések, amelyek miatt fegyelmi eljárás indult a volt budapesti főkapitány ellen.

A Híradó úgy tudja, hogy a fegyelmi vizsgálat keretében az Országos Rendőr-főkapitányságra hétfőn kérették be a teljesítési gazolásokat. Ezekből kiderül, hogy a BRFK valóban fizetett az utazások megszervezéséért az arab férfinek, még idén júniusban is.

Kérdés, hogy közpénzből miért fizette a rendőrség egy civil szervezet utazásainak a megszervezését tavaly novembertől egészen idén júniusig, és miért épp Gergényi Péter későbbi üzlettársát bízták meg a feladattal.

Az IPA Magyar Szekciójának elnöke, aki egyben az Országos Rendőr-főkapitányság gazdasági főigazgatója, mélységesen elítéli a történteket. Sipos Gyula azt mondta: ő ezt egy meglehetősen ostoba megoldásnak gondolja. Meggyőződése, hogy nem szerencsés. Erről a szerződésről egyébként az IPA magyar szekciójának elnöksége nem tudott.

A volt főkapitányt – ügyvédje szerint – megdöbbentette a fegyelmi eljárás. Gulyás Gábor annyit mondott: Gergényi Péter a szerződések aláírásakor és egyéb intézkedéseinél is a törvényes rendet betartva járt el, és semmilyen jogsértést nem követett el.

Az első szerződésben még az arab férfi munkaidejét is kikötötték, ami megbízási szerződésekben szokatlan. Ráadásul sem gazdasági, sem jogi vezető nem ellenjegyezte a dokumentumokat, azokat a rendőrség részéről egyedül Gergényi Péter írta alá.