Gergényi: A rendőrség mindent megtett a tévéostrom idején

Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány szerint a rendőrség minden tőle telhetőt megtett a 2006-os tévéostrom idején. Budapest akkori rendőrfőkapitánya szerint nagyon nehéz helyzetben voltak, de “legjobb szakmai tudásukkal” kezelték a szituációt. Minden rendelkezésre álló lehetőséget megpróbáltunk kihasználni, de sem a személyi, sem technikai feltételek nem voltak elegendőek ahhoz, hogy a rendőrök megfékezzék a békésnek indult tüntetést – fogalmazott Gergényi Péter pénteken, a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság előtt.

A volt rendőrfőkapitány szerint a hatóságok 50 éve nem szembesültek olyan súlyos atrocitással, mint a köztévé székházának szeptember 17-i ostroma. A rendőrség nem készült fel ekkora rendbontásra, előzetes információ nem utalt erre – mondta Gergényi. Az első bejelentkezések után még elegendőnek tűnt a rendelkezésre álló rendőri erő, de aztán “vészhelyzet állt elő” – fogalmazott a volt rendőrfőkapitány.

Gergényi Péter összességében elismerte, hogy a rendőrség felkészületlen volt. Minimális személyi, illetve technikai erőt tudtak csak mozgósítani, amelyek “korlátozott számban voltak bevethetőek” – fogalmazott. Ráadásul a rendelkezésre álló csekély erőt is meg kellett osztani a Sándor-palota, a miniszterelnöki rezidencia és más, stratégiailag fontos pontok védelme érdekében – jegyezte meg Gergényi.

Mint mondta, az erőszakos cselekmények kezdetéről elsőként Lapid Lajos, a BRFK korábbi közbiztonsági főkapitány-helyettese értesítette őt. A volt rendőrfőkapitány elmondása szerint azonnal felvette a kapcsolatot Szabadfi Árpáddal, az országos rendőrfőkapitány akkori helyettesével, és kezdeményezte a REBISZ-tagok, illetve vidéki századok mozgósítását. Gergényi Péter hangsúlyozta: meglátása szerint Szabadfi volt a legmagasabb döntéshozói pozícióban. A műveletek irányításában nem volt szerepe, de a budapesti rendőrfőkapitány által javasolt intézkedéseket ő hagyta jóvá – magyarázta Gergényi.

Meghallgatásán a volt főkapitányt számos kritika érte az utcán intézkedő rendőrök túlkapásai miatt. Gergényi Péter hangsúlyozta: a váratlanul mozgósított egységeket a BRFK nem ismerte, de “más erő nem állt rendelkezésre, mivel vészhelyzet volt”. Arra a kérdésre, hogy miért nem viseltek megkülönböztető jelzést, Gergényi azt a választ adta, hogy a rendkívüli helyzetnek megfelelően gyakorló ruhában voltak, így azonosító számot sem kellett viselniük. Közölte azt is, hogy ők csak a rendőrségi rádión keresztül tájékozódtak az eseményekről, egyáltalán nem láttak televíziós közvetítést és így azzal sem voltak tisztában, hogy a hátsó bejáraton keresztül is megközelíthető a székház alagsora. Ezt egyébként az albizottság birtokában lévő rádiós leirat megkérdőjelezi.

A volt rendőrfőkapitány állítása szerint csak Szabadfival beszélt az ostrom idején, sem a miniszterelnökkel, sem pedig a szaktárca vezetőjével nem konzultált. Csak néhány nappal később, referálni kísérte el Szabadfit, aki a miniszterelnök, a tárcavezető és a titkosszolgálatok vezetője előtt számolt be a történtekről. “Nem emlékszem panaszra a miniszterelnök részéről” – közölte Gergényi.

Elmondása szerint a volt rendőrfőkapitány arról sem tudott, hogy annak idején tömeges és brutális előállítások voltak a Magyar Rádió udvarán. Ennek kapcsán az elmúlt 8 évet vizsgáló parlamenti tényfeltáró albizottság személyesen is meghallgatott egy érintettet. A fiatal lány elmondta, hogy a rendőrök össze-vissza rugdosták, órákig térdepeltették, szidalmazták és számokat rajzoltak rá. Gergényi ezt követően megismételte: nem tudott arról, hogy bárkit előállítottak volna a rádió udvarán, de amennyiben így van, az egyéni jogsértést egyéni felelősség terheli.

Gergényi Péter azt is cáfolta, hogy ellene Bencze József akkori országos rendőfőkapitány eljárást rendelt volna el. Ismételten hangsúlyozta, hogy minden döntést Szabadfi Árpád jelenlétében hozott. Ezt egyébként a parlamenti bizottság elnöke szerint Szabadfi cáfolta.