Ígéret maradt az átláthatóság – Magyar Nemzet

Miközben a kormány március végére ígérte a költségvetési fegyelem megerősítésére szánt munkatervét, eddig csak a költségvetési intézmények szabályozását módosították – írja a lap. A feladatok között szerepelt még egyebek mellett a feladatalapú tervezés bevezetése, a költségvetési szervek jogállásának rendezése és a magántőke bevonása a közfeladatok ellátásába.

A pénzügyi tárca szóvivője szerint az előírt feladatokat határidőre elvégezték, a többi teendőt az államreform-bizottságal és az Állami Számvevőszékkel közösen végzik. Pichler Ferenc szerint a legfontosabb feladat a középtávú költségvetési tervezés újraszabályozása.

A lehetséges hiány mértékét akár kétharmados törvényben, akár az alkotmányban is meg lehetne határozni – ezt Draskovics Tibor az államreform-bizottság elnöke mondta, ami megegyezik a Fidesz korábbi – átláthatóságot célzó – pénzügyi csomagjával.

A GDP-hez mért államadósság a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint 66 százalék, ami 6 százalékkal haladja meg az euró bevezetéséhez szükséges szintet – írja a lap.