Friss hírek

2008.11.26. 14:24

Belgrád vonakodik jóváhagyni a vajdasági alaptörvényt?

<p>A korábbi szilárd ígéretek ellenére a szerb szkupstina az idén nem tűzi napirendre a vajdasági képviselőház által már - határidőre - elfogadott tartományi alaptörvényt. Újvidéken nem látnak semmi okot arra, hogy az okmányt és a vele járó törvényeket ne szavazza meg a belgrádi törvényhozás. A késlekedés mögött sokan nem formális okokat, s nem is a törvényhozás túlterheltségét látják.</p>

Korhecz Tamás vajdasági kisebbségi titkár szerint a statútum elfogadásának háttérbe szorítása nem tesz jót az ország politikai stabilitásának sem. "Őszintén remélem, hogy a politikai szándék nem változott meg", fogalmazott nyilatkozatában a tartományi miniszter.

Pásztor Bálint VMSZ-es parlamenti képviselő, a kisebbségi frakció vezetője arra kérte a parlament elnökét, hogy a frakvcióvezetők kezdjenek konzultációkat arról, hogy mikor kerülhetne napirendre a vajdasági alaptörvény. Nem titkolta elvárását, hogy ennek még az idén meg kellene történnie a megállapodások szerint. Nem beszélve arról, hogy Szlavica Djukics-Dejanovics szerb házelnök az "első prioritásnak" nevezte az alaptörvény meghozatalát.

Egeresi Sándor, a tartományi képviselőház elnöke ugyancsak a statútum idei elfogadását szorgalmazta. Újságíróknak kijelentette, hogy a vajdasági alkotmány kérdésében továbbra is meg van a konszenzus a pártok között, a szükséges 126 szavazatot is sikerült biztosítani a szerbiai jóváhagyásához. A kérdés csupán az, hogy Belgrádban is felismerik-e az alaptörvény stratégiai jelentőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!