Gercsák Szabina hetedik lett az Eb-n

A tavalyi bronzot nem sikerült megismételni, felülmúlni
A tavalyi bronzot nem sikerült megismételni, felülmúlni - © Fotó: ÉM
Miskolc – Gercsák Szabina egy győzelem után kétszer alulmaradt a lengyelországi cselgáncs Eb-n.

A Varsóban zajló cselgáncs Európa-bajnokságon pénteken versenyezett Gercsák Szabina, a női 70 kg-osok mezőnyében. A Miskolci JC sportolója első meccsén a nyolc közé jutásért lépett tatamira, és ennek során alighanem az Eb leggyorsabb győzelmét mutatta be a Torwar Arénában: alighogy elhangzott a bírótól a „hadzsime!”, kiemelte a német Szaundra Diedrichet, és egy csípődobással a földhöz teremtette, így ipponnal ment tovább a 70 kg negyeddöntőjébe. A folytatásban a tavalyi, első felnőtt Eb-jén bronzérmet szerzett miskolci sportoló a négy közé jutásért a holland Sanne van Dijkével került szembe, akivel hasztalanul tusakodtak a rendes mérkőzésidőben. A ráadásban aztán Gercsák Szabina egy csípődobás következtében a földre került, ellenfele vazarival nyert, így a 20 éves judós a vigaszágon folytathatta szereplését.

A délutáni programban, amelynek a bronzérem volt a tétje, a svéd Anna Bernholm következett, akitől tavaly kikapott eddigi egyetlen meccsükön Zágrábban. A miskolci versenyző mindössze 21 másodpercet töltött a tatamin, ugyanis a skandináv ellenfél egy földharcban karfeszítéssel győzött, így a korosztályos szinten olimpiai, világ- és Európa-bajnok Gercsák Szabina hetedikként zárt Varsóban.

A magyar férfiak

A férfiaknál 81 kg-ban, Csoknyai László a 32 között a német Benjamin Münnichhel akaszkodott össze, és hosszabbításban kikapott, így kiesett. Az Ungvári testvérek közül Attila, ugyanebben a súlycsoportban a montenegrói Arso Milic ellen előbb győzött, majd a következő meccsén a grúz Zebeda Rekviasvilivel szemben alulmaradt, így búcsúra kényszerült.

A másik Ungvári, Miklós, 73 kg-ban elsőként a német Anthony Zinget, másodikként a lett Dmitrijs Fedosejenkovst győzte le, a negyeddöntőben pedig az osztrák Lukas Reitert. Az elődöntőben azonban a 19 éves azeri Hidayat Heydarov – a későbbi Európa-bajnok – az útját állta, így a finálé helyett a bronzmeccsre készülhetett. Ezt is egy másik azeri ellen kellett megvívnia, de a Rustam Orujov elleni csatában passzivitás miatt háromszor is megintették Ungvárit, és végül leléptették, így maradt neki az ötödik hely.

ÉM