Éger: Az orvosok nem revizorok, ellenőrizzen a biztosító!

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint számos hiba és ellentmondás van az áprilistól életbe lépett egészségügyi szabályozásokban. Éger István szerdai tájékoztatóján elmondta: a háziorvosok továbbra sem kapták meg azt az adatbázist, amelynek alapján beutalhatnák a betegeket, a letölthető területi ellátási kötelezettség tele van hibákkal. A MOK elnöke elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy kötelezték a háziorvosokat az ellátási jogosultság ellenőrzésére, holott ez nem az ő dolguk.

Az orvos nem revizor, az ő dolga a gyógyítás – mondta Éger istván. A háziorvosok havonta elküldik a területileg illetékes egészségbiztosítóknak a taj-szám szerinti betegforgalmi adataikat. Ezekből a biztosító ki tudja szűrni azokat a potyautasokat, akik nem jogosultak az egészségügyi ellátásra. Az ellenőrzés és az ilyen betegek figyelmeztetése az elnök szerint a biztosító feladata. Éger István értrthetetlen tartotta az egészségügyi kormányzat engedékenységét is e téren. Míg számos esetben azonnali szankciók fenyegetnek, milyen alapon adnak a potyautasoknak 9 hónap haladékot a járulékfizetésre – tette fel a kérdést.

A háziorvosok azt a feladatot is megkapták, hogy ha a beteg nem a területileg illetékes kórházba kíván menni, egyeztessen a választott kórházzal. A kamara elnöke szerint nem valószínű, hogy eredményes lehet egy ilyen egyeztetés, hiszen a területileg illetékes kórházaknak kevesebb pénzből vagy ugyanannyiból kell ellátniuk sokkal több beteget, hiszen megkapták a környéken megszüntetett többi intézmény, osztály feladatát is. Épp ezért sokszor azokat a betegeket is ingyen kell gyógyítaniuk, akiket az ellátási kötelezettség miatt muszáj fogadniuk – tette hozzá Éger István.

A kórházátalakítás miatt utcára kerülő orvosok elhelyezkedését segítő programnak már rég készen kellene lennie – mondta az elnök. Nem akkor kellene kialakítani a mobilitás programot, amikor már elkezdődtek az elbocsátások.

A kötelező kamarai tagság január 1-i megszüntetése után már önkéntes alapon csaknem 34 ezer orvos lépett be a MOK-ba március 31-i-ig. Ez a korábbi taglétszám 3/4-e. Éger István szerint ez a szám üzenet a döntéshozóknak: “Megvagyunk és meg is maradunk!”.