Gépfegyveres rendőrök a brit bevásárlóközpontoknál

Terrortámadástól tartva gépfegyveres rendőrök járőröznek Nagy-Britannia utcáin – közölte szombaton a brit média. A hatóságok főleg a bevásárlóközpontokra figyelnek, mert a közeledő karácsony miatt tömegek leptek el azokat.

A kiemelten védett helyek között van az elegáns nyugat-londoni Westfield bevásárlóközpont, és a Kentben lévő Bluewater komplexum. Londonban utasították a rendőrség CO19-es nevű különleges egységét, hogy telepítsen osztagokat olyan közel a lehetséges célpontokhoz, hogy azokat három perc alatt elérjék.

A lehetséges célpontok között tartják nyilván a hatóságok Canary Wharf-ot, amely egy kiterjedt bevásárló- és üzleti negyed Kelet-Londonban. A brit bulvárlap, a Sun szerint a 999-es vészhívó számhoz tartozó központokban eligazítást tartottak az alkalmazottaknak, hogy mit tegyenek akkor, ha hívás érkezik lövöldözésről vagy robbantásról. A lap úgy tudja, hogy az összehangolt védelmi művelet neve Operation Plato.

Sir Paul Stephenson, a Scotland Yard főnöke a múlt héten azt mondta: a terroristák azokat a helyeket szemelhetik ki, amelyek biztonsági szempontból gyengék és sérülékenyek. A Sun szerint brit biztonsági források állítják, hogy “a fenyegetés továbbra is fennáll”.