Genetikailag meghatározott a pesszimizmus

Kutatók szerint a szervezetünkben fellelhető neuropeptid Y (NPY) nevű molekula szintje a felelős azért, hogy félig üresnek vagy félig telinek látjuk-e azt a bizonyos poharat. Minél kevesebb van valaki szervezetében ebből az anyagból, annál valószínűbb, hogy borúlátóan szemléli a világot, nehezebben birkózik meg a stresszes helyzetekkel, sőt a depresszióra is hajlamosabbá válik. A Michigani Egyetem kutatói szerint a molekula szintje a szervezetünkben genetikailag meghatározott, és ennek ismerete segíthet megelőzni vagy időben felfedezni egyes pszichiátriai betegségeket.

A vizsgálathoz a “funkcionális mágneses rezonancia kép” (fMRI) nevű eljárást alkalmazták, melynek során a kutatók egy speciális érzékelővel vizsgálták az önkéntesek agyát, miközben semleges (például: anyag), negatív (gyilkos) és pozitív hangzású (remény) szavakat mondtak nekik. Az alacsony NPY-szinttel rendelkező résztvevők elülső agykérge nagymértékben aktivizálódott a negatív fogalmak hallására, ami azt jelenti, hogy érzelmileg sokkal inkább megérintette őket, mint azokat, akik szervezetében nagy mennyiségben található meg a molekula.

A második teszt során azt vizsgálták, hogyan éreznek stresszes helyzetben a kísérleti alanyok. Ennek keretében olyan injekciót kaptak az állkapcsukba, amely hatására húsz percig fájdalmat éreztek, előtte és utána pedig a hangulatukról kérdezték őket. Az alacsony NPY-szinttel rendelkezők mindkét alkalommal negatívabbak voltak – tehát már attól is rosszul érezték magukat, hogy tudták, mi vár rájuk, és később valóban kevésbé viselték jól azt.

Később azt is megállapították, hogy az alacsony NPY-szint a depresszióra való hajlamot is növeli. “Reméljük, e tudás birtokában fel fogjuk tudni mérni, hogy az egyes emberek mennyire vannak kitéve a betegség kockázatának” – nyilatkozta Brian Mickey pszichiáter, a kutatás vezetője.

Az eredmények az Archives of General Psychiatry című lapban jelennek meg.








hirdet�s