Genetika és fizika az óvodákban

Tudósok vezetnek be óvodásokat játékos foglalkozásokon a tudomány világába, idén a genetika és a fizika egyes témaköreit dolgozták fel a kicsik számára is érdekes módon.
A HunSCAN – TudásTársadalom Alapítvány, tudománykommunikációs műhely – 2009-ben indította el TudományCseppek elnevezésű programját, melyben budapesti és pest megyei óvodások ismerkednek a tudomány különböző területeivel. Az elmúlt tanévben a biodiverzitás és az immunológia témakörében tartottak játékos foglalkozásokat.

A TudásTársadalom Alapítvány tájékoztatása szerint az idei tanév témái a levegő és az örökléstan lesznek. A fizikai foglalkozáson a gyerekek megtapasztalhatnak és megismerhetnek olyan jelenségeket, mint a légnyomás, légellenállás, túlnyomás, vákuum, légszennyezettség. Ezzel választ kapnak számos, a mindennapok során felmerülő kérdésre: hogyan repülnek a madarak, miért ne álljunk közel az állomásra befutó metrókocsihoz, miért dugul be a fülünk, ha magas hegy csúcsára érkezünk, vagy ha autózás közben dombra érünk fel. A foglalkozásokat Pelikán Györgyi biomérnök vezeti.

Nagy Zsolt orvos-biológus a genetika rejtelmeibe vezeti be a gyermekeket játékos formában. Segítségével az óvodások megtanulják, hogy egyes tulajdonságok alapján az emberek különböznek, más tulajdonságok alapján pedig csoportokat alkotnak. A gyermekekben tudatosul, hogy a szemszín, hajszín, jobb- vagy balkezesség, vagy éppen a nyelvpödrési képesség olyan sajátosságok, megyek genetikailag meghatározottak. A következő napokban – keddtől kezdve a IX. kerületi Kerekerdő Óvodában, a II. kerületi MTA Óvodában és a XVII. kerületi Bóbita Óvodában lesznek játékos tudományos foglalkozások.