SÉTA

2020.04.10. 16:30

Offline kultúra online

A médiát szokás szidni, de most mindenki beragadt a lakásba, és hirtelen előkerült a Facebook.

Kedves Lilla - Földes Ferenc Gimnázium, 12. osztály

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

A közösségi médiában megjelenő tartalmak befolyásolhatják ízlésünket, hiszen a kulturális igényünket ki kell elégítenünk valahogy. Aztán jönnek a művészeink, akiknek szintén csinálniuk kell valamit, és hirtelen már nem a média befolyásol minket, csupán eszközszintre süllyed – alternatív platformmá válik az offline kultúra számára.

A lavinát itthon a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat indította el, akik külhoni színházként még az itthoni intézkedések előtt meghirdették, hogy bár a március 12-i Sirály-előadásukat hagyományos formában nem tarthatják meg, a Facebook-oldalukon élő közvetítésben követhetik az érdeklődők. Az „érdeklődők” körülbelül 1300-an voltak, ami sokszorosa a színház befogadóképességének.

Élő közvetítések

Folyamatosan hirdetnek meg újabb koncerteket, felolvasásokat, színházi előadásokat és sok más eseményt – a közösségi médiát használva. A naptár újra telik, még ha helyszínként ugyanazt is kell megadnunk az összes eseményhez – a nappalit. A temérdek programot nehéz lenne egyesével megtalálni, viszont megoldást kínál egy önkéntes kezdeményezés, az „Élő közvetítések koronavírus idején” Facebook-csoport, ahol megosztanak mindent, ami üde színfoltot jelenthet ebben az időszakban. Ha pedig színház és korona, akkor muszáj megemlíteni még egy projektet, az Első Magyar Karantén-színházat, aminek a TRIP Hajó (illetve a Facebook) ad otthont, és számos alkotót bevonva, direkt internetes közvetítésekre tervezve csinálnak élő műsorokat. Az első előadás március 16-án volt, de ez közel sem az utolsó, a rögtönzött színházi társulat lelkesen vetette bele magát az újabb előadások szervezésébe.


Sétás diákok írtak a médiáról

Kedves olvasóink! Ebben a cikkben a Földes Ferenc Gimnázium diákjainak írásait olvashatják, akik a tanév elejétől részt vesznek az országos Sajtó és tanulás (Séta) médiapedagógiai programban. A programhoz az Észak-Magyarország is csatlakozott, és a középiskolás diákok sok érdekes írást küldtek nekünk az első félévben. A folytatást sajnos megakasztotta a koronavírus-járvány, de néhány szorgalmas diáknak már márciusban megszületett a cikke. Ezeket közöljük most. Két héttel ezelőtt a sátoraljaújhelyi V. István Katolikus Szakgimnázium és Gimnázium tanulóinak írásait olvashatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában