Gázvezetéket épít Pakisztán és Irán

Irán és Pakisztán úgy döntött, hogy maguk is megépítik gázvezetéküket, még ha India nem is száll be a rendszerbe – jelentette be a két ország külügyminisztere Iszlamabadban. A már régóta tervezett vezeték építése eddig különböző viták miatt hiúsult meg.

A dél-ázsiai gázvezeték megépítésének ötlete 1994-ben merült fel. Az eredeti tervek szerint az energiahordozót Iránból juttatták volna el Indiába Pakisztánon keresztül. A felek azonban több kérdésben nem tudtak megegyezni: sem az építkezés költségében, sem pedig a tranzitdíjak megállapításában nem jutottak közös nevezőre a felek.

Pakisztán és Irán külügyminisztereinek pénteki, iszlamabadi találkozóján végül úgy döntöttek, hogy India nélkül is belevágnak a 2600 kilométeres cső építésébe. Számítások szerint a projekt 7,5 milliárd dollárba kerül majd. A felek ugyanakkor nem zárkóztak el attól, hogy később India is csatlakozhasson a rendszerhez.

Indián nagy a nyomás Washington részéről, az Egyesült Államok ugyanis nehezményezi, hogy ázsiai szövetségese közös üzletbe fogjon Iránnal, amely rajta van a terrorizmus támogató államok amerikai listáján. India ugyanakkor kénytelen minél olcsóbb energiához jutni, mert az energiahordozók 70 százalékát importból kénytelen beszerezni.