Gázvezeték robbant fel Gyöngyösön

Felrobbant egy gázvezeték kedden délután Gyöngyösön, egy ipartelepen, két munkás megsérült. A munkagödörben lévõ vezetéket éppen javították, amikor a robbanás történt. A környéket lezárták, mert nagy mennyiségû gáz került a levegõbe és tartani lehetett újabb robbanástól. A vészhelyzetet végül a tûzoltók, a polgári védelem, a katasztrófavédelem és a gázszolgáltató szakemberei elhárították, az esti órákban már csak a helyreállítás tart.

A gyöngyösi tûzoltókhoz délután 17 óra elõtt néhány perccel érkezett bejelentés, hogy megsérült egy gázcsõ az egyik ipari területen, egy gázfogadó állomásnál. Mint kiderült, az állomáson egy munkagödörben egy 340 milliméter átmérõjû vezetéket javítottak, ami felrobbant. Azt nem tudni, hogy fizikai behatás okozta a robbanást, vagy kémiai reakció történt.

A munkagödörben két munkás dolgozott, õk megsérültek, a mentõk vitték kórházba õket. A gáz egyébként lánggal nem égett a robbanás után, de elkezdett nagy mennyiségben a szabadba áramlani. A hatvani és a gyöngyösi tûzoltók, illetve a katasztrófavédelem veszélyhelyzeti felderítési csoportja is kiérkezett, tartani lehetett ugyanis attól, hogy a gáz beáramlik egy olyan helyre, ahol összegyûlve eléri a veszélyes koncentrációt és esetleg újabb robbanás történik.

Végül a gázszolgáltató munkatársai kiszakaszolták a sérült csövet. A területet arra az idõre lezárták, amíg be nem bizonyosodott, hogy sehol nincs veszélyes mennyiségû gáz a levegõben. A helyreállítás és a csõ javítása este még tartott, de a veszélyhelyzet elmúlt – mondta a Független Hírügynökségnek Magyar Attila, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivõje. Mivel az eset ipartelepen történt, lakóházak és emberek nem kerültek veszélybe.