Gázszivárgás miatt nincs fűtés egy szombathelyi társasházban

Szombathely, 2012. január 28., szombat (MTI) – Szivárgás miatt elzárták a gázt, emiatt nincs fűtés és meleg víz Szombathelyen a Szürcsapó utca 24-es számú, hetvennyolc lakásos társasházban.

A kilencemeletes tömbház egyik hetedik emeleti lakásában észlelték először a lakók a gázszagot, ezért péntek délután értesítették a gázszolgáltató ügyeletét. A szakemberek pedig, mivel az egyik felmenő vezeték csapjánál, az úgynevezett “strongnál” szivárgást tapasztaltak a társasház pincéjében is, elővigyázatosságból az egész épületet lezárták a gázt – mondta Homolya Tibor, a társasház közös képviselője az MTI-nek.

A társasházban a lakónyilvántartás szerint 168-an élnek, köztük kisgyermekes családok és gondozásra szoruló idősek is – értesült az MTI tudósítója.

A polgármester távollétében Marton Zsolt (Fidesz) szombathelyi alpolgármester kezdeményezte a helyi védelmi bizottság összehívását, amely jelenleg is ülésezik.

Marton Zsolt elmondta: minden lakónak felajánlják a segítséget, aki nem tud rokonokhoz, ismerősökhöz menni, annak fűtött helyiséget biztosítanak. Az alpolgármester szólt arról is, hogy Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester megszakítja a szabadságát, és még szombaton visszatér Szombathelyre.

A társasház közös képviselőjének tájékoztatása szerint a hiba kijavításának költségei a társasházat terhelik, ám mivel az épület külső szigetelését nemrég újították fel a panelprogram keretében, a társasházi közösség és a lakók anyagi lehetőségei korlátozottak.

Az MTI értesülései szerint az önkormányzat vagyonhasznosító cégének, a SZOVA Zrt.-nek is van hat lakása az épületben, így ők megrendelhetik a hiba kijavítását, és megelőlegezhetik a háznak a költségeket.

A helyszínen tájékozódó szakemberek szerint a hiba kijavítása két hetet vagy még hosszabb időt vehet igénybe. A helyzetet tovább rontja, hogy a visszakapcsolt gázzal valószínűleg csak fűteni tudnak majd, mert az átvizsgálások során kiderült, hogy a fürdőszobákban használt fali melegítők és vízmelegítő gázkazánok nem is üzemelhetnének, mivel nincs a helyiségeken ablak. Ahhoz viszont, hogy villanybojlereket szereljenek fel, korszerűsíteni kellene az épület villamos berendezéseit és a villanyvezetékeket.

– MTI –