Gázolásos terrortámadás Manhattanben, nyolcan meghaltak

Akt.:
Gázolásos terrortámadás Manhattanben, nyolcan meghaltak
Gázolásos terrortámadás Manhattanben, nyolcan meghaltak
New York – Nyolc ember meghalt és tizenegy megsebesült kedden Manhattanben, amikor egy kisteherautó forgalmas bicikliútra hajtott, több embert elgázolt, majd egy iskolabusszal ütközött. A történteket a rendőrség terrorcselekményként kezeli.

Nyolc ember meghalt, és legalább egy tucatnyian megsérültek, miután a West Side Highway és a Chambers Street sarkától nem messze egy teherautó a bicikliútra hajtott és több biciklistát illetve járókelőt is elütött. A teherautó egy másik járművel – egy iskolabusszal – ütközött. A buszban két gyerek és két szülő megsérült.

Az eset New York-i idő szerint délután 3 óra magasságában történt.

Fotó: Mohammed Elshamy/Anadolu Agency Fotó: Mohammed Elshamy/Anadolu Agency ©

A Manhattan délnyugati részén történt támadást követően a sofőr két fegyvernek látszó tárggyal szállt ki az autóból, majd azt kiabálta, hogy Allahu akbar. A 29 éves férfit a rendőrök meglőtték, majd őrizetbe vették. A támadót kórházba szállították, és megműtötték.

sayfullo-saipov

Az amerikai sajtó értesülése szerint annyit máris is tudni az elkövetőről, hogy Üzbegisztánból származik, 2010-ben érkezett az Egyesült Államokba, és a floridai Tampában lakik. A CNN értesülése szerint a támadó, Sayfullo Saipov azt állította, hogy az Iszlám Állam nevében cselekedett.

Bill de Blasio New York-i polgármester „gyáva terrorcselekménynek” minősítette a történteket.

James O’ Neill New York-i rendőrfőnök arról számolt be, hogy az elkövető kedd délután 15 óra öt perckor hajtott be a Manhattan délnyugati részén lévő kerékpárútra, festéklövő fegyverrel, valamint egy légpuskával felfegyverezve. Bicikliseket és gyalogosokat gázolt el, majd teherautója egy iskolabusznak ütközött, amelyben két gyerek és két felnőtt megsérült.

Fotó: KENA BETANCUR/AFP Fotó: KENA BETANCUR/AFP ©

A rendőrfőnök azt mondta, hogy az elkövető egy bérelt teherautót vezetett. A rendőrség azt egyelőre nem közölte, hogy hol vette bérbe. A támadást követően biciklironcsok terítették be a kerékpárutat. Hat ember a helyszínen életét vesztette, ketten a kórházba szállítást követően haltak meg – tette hozzá O’ Neill.

Fotó: KENA BETANCUR/AFP Fotó: KENA BETANCUR/AFP ©

Donald Trump elnök is részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és azt ígérte, Amerika tovább harcol a terror ellen.

Forrás: 444.hu.


Washington - "Nem szabad megengedni, hogy az Iszlám Állam visszatérjen, vagy belépjen az országunkba, miután a Közel-Keleten és másutt is legyőztük őket!" - szögezte le Twitter-bejegyzésben szerdán Donald Trump amerikai elnök. A politikus azután tette közzé mikroblog-bejegyzését, miután John K...

Budapest - A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak (KKM) jelenleg nincs információja arról, hogy lenne magyar érintettje a New Yorkban kedden történt gázolásos támadásnak - közölte Menczer Tamás, a KKM kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkára kedden késő este az MT...