Gazdátlanok a galamb-tetemek a XIII. kerületben

Egyre több a galamb-tetem a főváros XIII. kerületében, az illetékes szervezetek azonban egymásra mutogatnak, hogy kinek a feladata ezek elszállítása. A Független Hírügynökség által megkérdezett szakemberek nem tudnak semmi olyan járványról, ami a madarakat tizedelné. Az elhullott galambok egyébként nem fertőzőek, de légúti betegségeket okozhatnak – mondta Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője.

Nincs gazdájuk az elhullott galamboknak a XIII. kerületben. Egyes információk szerint ugyanis a Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Szolgálata köteles begyűjteni a madár-tetemeket, hasonlóan az elütött kutyákhoz és macskákhoz. Itt azonban azt mondták a Független Hírügynökség kérdésére, hogy az önkormányzat kompetenciája a galambok elszállítása.

A kerület sajtóosztályán elismerték, hogy az állatügyekben az önkormányzat a felelős, de csak a kutyák és macskák esetében. Ezeket egyébként egy XIII. kerület által szerződtetett cég intézi, galamb-ügyben viszont nincs kompetenciájuk. Ahogy az ÁNTSZ-hez sem tartoznak ilyen ügyek, ők ugyanis úgy vélik: ez állategészségügyi kérdés.

Azt egyébként szintén nem lehet tudni, hogy mitől hullanak a madarak, ugyanis sem Hajós Ádám Pest megyei főállatorvos, sem a Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint nincs jelenleg madarakkal kapcsolatos kór. Utóbbi szervezet egyébként parlagi galambokkal nem is foglalkozik, mert nem tartják állatvédelmi kérdésnek.

Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője egyébként elmondta: a tetemek legfeljebb esztétikai problémát vetnek fel, fertőzést nem okoznak, mert a galambok kórokozóinak alacsony az emberi testhőmérséklet, így nem maradnak meg. Az elhullott madarak legfeljebb légúti betegséget, például papagájkórt okozhatnak, de ennek elég kicsi a valószínűsége. A másik lehetőség a szalmonellózis, de ehhez szájba kell kerülnie a kórokozónak, amire a szakember szerint elég kicsi az esély.