GAZDASÁGI VÁLSÁG: zuhanással nyitottak az európai tőzsdék is

Zuhanással nyitottak pénteken az európai tőzsdék: a londoni és frankfurti tőzsdék több mint tíz százalékos, a párizsi pedig több mint kilenc százalékos eséssel kezdte a napot. Az ázsiai tőzsdék pénteki esése után Oroszország felfüggesztette a kereskedést két legnagyobb tőzsdéjén.

Az európai tőzsdék erős zuhanással nyitottak pénteken. A londoni és a frankfurti tőzsde több mint tíz százalékos, a párizsi pedig több mint kilenc százalékos eséssel indította a napot. A skandináv tőzsdék majdnem hét százalékot estek nyitáskor, Svájcban 7,7 százalékot, Írországban pedig 7,5 százalékot estek a tőzsdék.

Az ázsiai tőzsdék pénteki mélyrepülése után Oroszország felfüggesztette a kereskedést két fő tőzsdéjén.

A tíz százalékos eséssel nyitó japán Nikkei 9,62 százalékos zuhanással zárt. Két évtizede nem zuhant ilyen nagyot a Nikkei. Az elmúlt héten több mint 24 százalékot esett a japán tőzsde.

Az ausztrál tőzsde 1987 óta nem zárt olyan nagy eséssel, mint a pénteki 8,3 százalékos zuhanás. A szöuli tőzsde 4,1 százalékos eséssel zárt, míg napközbeni értékesítéskor Szingapúr 6,59 százalékkal, Sanghaj 3,8 százalékkal, Hongkong pedig hét százalékkal állt alacsonyabban. A thai tőzsdén napközben felfüggesztették a kereskedelmet, miután több mint tíz százalékot zuhanás történt.