GAZDASÁGI VÁLSÁG: Szombati összefoglaló: G20, G7, IMF

A világ vezető hatalmai ígéretet tettek a gazdasági válság közös kezelésére azon a szombati washingtoni találkozón, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) sürgetésére hívtak össze. Vasárnap európai vezetők tanácskoznak Párizsban.

A jóléti országokat tömörítő Hetek Csoportja (G7: Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán) pénteki egyeztetése után szombaton a vezető fejlődő országok is csatlakoztak a válságkezelési tanácskozáshoz Washingtonban, ahol a 185 tagot számláló Nemzetközi Valutaalap tartotta éves találkozóját.

A G20 tagállamok – amelyek a világgazdaság 85 százalékát tartják kézben – egyetértettek abban, hogy “minden gazdasági és pénzügyi segítséget” megmozgatnak ahhoz, hogy stabilizálják a világgazdaságot. Együttes nyilatkozatukban vállalták: a lépéseket összehangolják úgy, hogy “az egyik ország intézkedése ne okozzon kárt egy másik országnak, sem az egész világgazdaságnak”. Az 1999-ben alakult G20-hoz tartozik mások mellett Brazília, Oroszország, Kína, India és magában foglalja a G7-et is.

A figyelem középpontjába vasárnap az európai vezetők párizsi találkozója kerül, ahol megpróbálnak közös nevezőre jutni a bankválságról. A francia gazdasági miniszter előzetesen azt ígérte, hogy “nem okoznak csalódást” azoknak, akik konkrétabb válságkezelő intézkedéseket várnak.

A Nemzetközi Valutaalap vezetője, Dominique Strauss-Kahn korábban arra figyelmeztetett, hogy a világgazdaság az összeomlás szélén áll és azonnali lépéseket sürgetett. A szombati nap eseményeit azonban Strauss-Kahn áttörésnek nevezte abban az értelemben, hogy az IMF tagországai hitet tettek a helyzet közös megoldására.

A legutóbbi hasonló helyzetben, a harmincas évek gazdasági válságában további krízist idézett elő, hogy az egyes országok nem rendelkeztek egy összehangolt cselekvési tervvel.
A washingtoni találkozón a G7, a G20 és az IMF tagállamai is támogattak egy öt pontból álló tervet. Ez nem részletekbe menő és nem tartalmaz időkeretet, de az államok elkötelezik magukat többek között amellett, hogy támogatják a kulcsintézményeket, megakadályozzák a fontos bankok összeomlását, lépéseket tesznek a hitelek további szabad áramlásáért, megnyugtatják a befektetőket, a megtakarítások tulajdonosait. A hétfői tőzsdenyitáskor derül majd ki, hogy ezek a lépések elegendőek-e a pénzpiac megnyugtatására, azután, hogy a történelem egyik legrosszabb hetét produkálta.

George W. Bush amerikai elnök szombaton kijelentette, hogy a Hetek Csoportja (G7) kész “komoly globális válaszlépést” adni a pénzügyi válságra. “Együtt válaszolunk a jólétünket ért fenyegetésre. Megtesszük, ami szükséges a válság megoldására. A világgazdaság pedig megerősödik” – vélte Bush.