GAZDASÁGI VÁLSÁG: Eurozóna-tanácskozás Párizsban

Párizsban tanácskoznak vasárnap az eurozóna 15 tagországa és Nagy-Britannia vezetői a gazdasági válság Európában foganatosítandó ellenlépéseiről. Elképzelhető, hogy a brit modellt veszik át.

Az Európai Unió soros elnöke, Nicolas Sarkozy francia államfő az Elysée-palotában először Gordon Brown brit miniszterelnököt fogadja, majd az eurozóna 14 államának vezetőit. Nagy-Britanniában nem vezették be ugyan az európai fizetőeszközt, de Sarkozy azt mondta, hogy a lehető legszélesebb körű együttműködés érdekében Brown-nal is tárgyalni akar.

Sarkozy szombaton Franciaországban már megbeszélést folytatott Angela Merkel német kancellárral. Sarkozy és Merkel azt ígérte, hogy összehangolják az Európában szükséges intézkedéseket.

Hogy vasárnap miről tárgyalnak, azt pontosan nem tudni, de egyes hírek szerint elképzelhető, hogy naiprendre kerül a brit modell, ahol azt állam garanciát vállal a bankközi kölcsönökre, valamint érdekeltséget vásárol a pénzintézetekben.

A francia gazdasági miniszter Christine Lagarde azt ígérte, hogy vasárnap olyan döntéseket hoznak majd, amelyek “nem okoznak csalódást”. A héten a világ pénzpiacait a pesszimizmus jellemezte.