GAZDASÁGI VÁLSÁG: bizakodó európai tőzsdék: több mint öt százalékos emelkedéssel nyitottak

A hétfői tőzsdenyitás után több mint öt százalékos emelkedést tapasztaltak a londoni, frankfurti és párizsi piacokon. A távol-keleti tőzsdék két és fél százalékos emelkedéssel nyitottak hétfőn. A növekedés egyik oka, hogy az eurózóna 15 tagországának vezetői vasárnap esti csúcstalálkozójukon arról döntöttek, hogy garanciát nyújtanak a bankközi kölcsönökhöz.

A múlt heti mélyrepülés után az európai tőzsdéken már néhány perccel a nyitás után több mint öt százalékos emelkedést tapasztaltak. A frankfurti piac 5,35 százalékkal, az amszterdami több mint 5,5 százalékkal, a párizsi 5,36 százalékkal növekedett. Londonban 5,04 százalékos emelkedést tapasztaltak negyed órával a nyitás után. Ausztriában 7,6 százalék, Svájcban 5,12 százalék volt a kereskedés első perceiben tapasztalt növekedés. A magyarországi BUX az első órában 6,57 százalékos emelkedést ért el.

Dél-Koreában és Hongkongban óvatos, Ausztráliában bátrabb optimizmus jellemezte a kereskedést. A tokiói piac nemzeti ünnep miatt zárva tart hétfőn. Hongkongban délutánra 7,6 százalékkal mutat többet az index, mint a pénteki tőzsdezáráskor. Ausztráliában pedig 5,6 százalékos emelkedést mértek.

Oroszországban vegyes eredményeket hozott a hétfői nyitás, miután pénteken a dollár és a rubel alapú börzét is zárva tartották. A dollár alapú piac 2,91 százalékos csökkenéssel, a rubel alapú 1,44 százalékos emelkedéssel kezdte a hetet.