GAZDASÁGI VÁLSÁG AMERIKÁBAN: 159 ezer állás szűnt meg szeptemberben

Csaknem 160 ezer munkahely szűnt meg szeptemberben az Egyesült Államokban. Ezt az adatot a szövetségi munkaügyi minisztérium közölte pénteken. A minisztérium szerint a tömeges munkahelyvesztés egyértelmű következménye a jelzáloghitel ágazat összeomlásával kezdődő válságnak, amely mára az egész amerikai gazdaságot elérte.

A hivatalos kormányzati felmérés szerint augusztusban 73 ezer állás szűnt meg, vagyis a szeptemberi adat azt mutatja, hogy rohamosan emelkedik a munkahelyvesztés.

“A hitelezési válság a gazdaság főáramát is elérte.”-nyilatkozta az AFP-nek Joel Naroff egy amerikai gazdasági tanácsadó cég tulajdonosa. “Most már semmi kétség, hogy Amerika recesszióba süllyedt, és a krízis mélyülni fog az elkövetkező hónapokban.”-mondta Sophia Koropeckyj az Economy.com gazdasági elemzője, aki szerint a pénzügyi szektor átalakítása állások tízezreinek a megszűnésével fog járni szinte minden ágazatban, mivel a hitelezés megroppanása csapást mér az üzletmenetre, és tömegében váltja ki majd a kiskereskedelmi csődöket.

A munkaügyi minisztérium szerint a hivatalos munkanélküliség 6.1 százaléknál tart jelenleg, ami az elmúlt öt évben a legmagasabb az Egyesült Államokban.