GAZDASÁGI VÁLSÁG: 600 milliárd jen gyorssegély a japán piacnak

A japán központi bank 600 milliárd jent – csaknem 1300 milliárd forintot – pumpált csütörtökön a rövid lejáratú pénzpiacba, miután a japán tőzsdeindex több mint hét százalékos zuhanással kezdte a napot. A tőzsde végül 2,46 százalékos veszteséggel zárt.

A japán tőzsde mélyrepülését részben az okozta, hogy a befektetők attól tartanak, a gyenge export válságot okozhat az ázsiai országban – írja az AFP francia hírügynökség. A tokiói Nikkei index a nap közepére 5,5 százalékos veszteségen állt, de a többi tőzsdén is csökkenést tapasztaltak. Ausztráliában 4,3 százalékos, Hongkongban 4,7 százalékos, Dél-Koreában csaknem 8 százalékos zuhanást mértek.

A Fehér Ház eközben bejelentette, hogy november közepére csúcstalálkozót hívott össze a válság megvitatására. A G20-találkozón a világ vezető ipari országai és a jelentősebb fejlődő országok vehetnek részt. A G20 csoport tagjai a következők: Argentína, Ausztrália, Brazília, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, India, Indonézia, Olaszország, Japán, Mexikó, Oroszország, Szaúd-Arábia, Dél-Afrika, Dél-Korea, Törökország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és az Európai Unió.