GAZDASÁGI VÁLSÁG – Párizsi mini-csúcs: meg kell védeni a bajba jutott bankokat

A világ gazdaságilag legfejlettebb országai tömörítő G-8-ak négy európai tagja tartott mini csúcstalálkozót szombaton Párizsban a gazdasági válságról szombaton: Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és Olaszország vezetői egyetértettek abban, hogy meg kell védeni a bajba jutott bankokat, de ezt minden országnak a maga eszközeivel kell megtennie.

Nicolas Sarkozy francia elnök meghívására érkezett a három európai állam vezetője – Angela Merkel német kancellár, Silvio Berlusconi olasz és Gordon Brown brit kormányfők – az elnöki palotába Párizsba. Mindannyian egyetértettek abban, hogy összehangolt fellépés kell a globális pénzügyi válságra. A csúcstalálkozón a francia elnök elmondta: minél előbb szükség van arra, hogy összehívják a G-8-ak tagjait egy találkozóra. Sarkozy szerint meg kell büntetni azokat a bankvezetőket, akik miatt kialakult a válság.

A párizsi találkozón egy új “doktrinát” is megfogalmaztak: ez tartalmazza azokat a módszereket, amelyek szerint minden ország a saját maga módszereivel védi meg a pénzpiacot a válságtól.

A találkozón egyébként konkrét intézkedéseket nem fogalmaztak meg, csupán az egyeztetés ténye volt a fontos és az, hogy egy világos politikai üzenetet közvetítsenek az európai vezetők.

A szombati, mini-csúcstalálkozón a négy európai vezető mellett egyébként ott volt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság és Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke is.