Gazdasági válság, pangó lakáspiac – pánikra semmi ok?

Miskolc – “Mióta még a csapból is a gazdasági válság folyik, az ügyfeleink 90 százaléka fél lakást vásárolni!” Az egyik miskolci ingatlaniroda vezetője szerint a legrosszabb, amit ebben az esetben a lakásvásárlók tehetnek, a tétlen várakozás.

“Négy ügyfélből három stabilizálódásra vár, ahelyett, hogy még most vágna bele az ingatlanvételbe, amíg a régi feltételekkel juthat hitelhez. Hamarosan nem lehet többé nulla százalékos önrésszel lakáshoz jutni. Pedig ez nagyon népszerű volt a mi irodánkban is” – tudtuk meg Nagyné D. Elizabettől, a Duna House Franchise Partnerének miskolci ügy-és irodavezetőjétől.

“Lehet átrendeződés, lassulhat a piac, de nem szűnik meg. Véleményünk szerint klasszikus válság nem várható Magyarországon, hiszen a hazai bankok hitelezési politikája jóval szigorúbb, mint a tengerentúli. A piaci árak is alacsonyak nálunk – akár a nyugati, akár a szomszédos országokhoz képest –, Pozsonyban például 25 milliót is elkérnek egy átlagos panellakásért” – hangsúlyozta.

Nagyné D. Elizabet szerint nem egészen helytállóak azok a napokban megjelent elemzések, amik szerint hazánkban nem érdemes ingatlanba fektetni. Bár idehaza már két éve érzékelhető hanyatlás, míg a környező országokban még javában tart az áremelkedés, itt fellendülés, ott pedig áresés várható. Az amerikai válsághoz hasonló hatások miatt pedig Magyarországon kár aggódni. Az ingatlanbefektetés hosszú távú döntés, amelynek fontos előnye, hogy nem csak a vételi-eladási ár különbségéből származó nyereségre lehet számítani, hanem bérbeadással folyamatos jövedelem képződhet.

Az irodavezető elmondta, hogy Miskolcon alig-alig akad olyan, aki hitel igénybevétele nélkül venne ingatlant. “Az ügyfelek 90 százaléka hitelből vásárol. Nem azért, mert ennyire pénz híján lennének, inkább olyan jó feltételekkel juthattak eddig kölcsönhöz, hogy szívesebben választották ezt a megoldást. Most fognak majd előkerülni a készpénzes vásárlók” – jósolta.

A Duna House Franchise Partnere szeretne megnyugtatni mindenkit: rengeteg a deviza-alapú kölcsön. A bankoknak nem érdeke, hogy a hitelek sorra “bedőljenek”. “Csak azt tanácsolhatjuk a leendő lakástulajdonosoknak, hogy merjenek továbblépni. Pánikra nincs ok, de érdemes a hiteltanácsadónk segítségét kérni. Január körül egyébként is meg szokott nehezülni a gazdasági helyzet az áremelkedések miatt. Ekkor mindenki behúzza kicsit a féket, de márciusra aztán helyreáll a rend. Mi optimisták vagyunk a jövőt illetően, és a jelenlegi állapotban is tovább bővülünk.”

Kapcsolódó cikkek: