Gazdasági kilátások: a kormány optimista

Optimistán nyilatkozott a magyar gazdaság kilátásairól a pénzügyi és a gazdasági tárca vezetője budapesti közös sajtótájékoztatójukon, kedden. Veres János és Kóka János is elítélte ugyanakkor Orbán Viktor Fidesz-elnök privatizáció ellenes kijelentéseit.

A pénzügyminiszter az ez évi gazdasági várakozásokról elmondta: a kormány nem változtat a 2005-re várt 3,5-4 százalékos GDP növekedési prognózisán, és tarthatónak véli az államháztartás 1022 milliárd forintos hiányát is.

Mindezt Veres János szerint alátámasztja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentése, amely 4,1 százalékos gazdasági bővülésről számol be a II. negyedévben.

A politikus szerint optimizmusra ad okot az ipari termelés és a beruházások ez évi folyamatos növekedése, illetve az is, hogy a jövő évre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is csökkentette az inflációs előrejelzését.

Veres János ezzel kapcsolatban üdvözölte az ezévi folyamatos jegybanki alapkamat csökkentéseket. Hozzátette: álláspontja szerint a kormány következetes gazdaságpolitikája még az idén lehetőséget nyújt további mérséklésre is.

A két miniszter keményen bírálta a Fidesz elnökének privatizációellenes kijelentéseit, amelyeket Kóka János szerint a befektetők vérmérsékletük szerint “csendes döbbenettel”, illetve “hangos felháborodással” fogadtak.

A gazdasági miniszter reményét fejezte ki, hogy nincs olyan felelős politikai erő Magyarországon, amely kormányra kerülve komolyan gondolná ezeket a felvetéseket.