Gazdasági érdekegyeztető fórumot hív életre Bajnai Gordon

Az üzleti élet képviselőit tömörítő gazdasági egyeztető fórum létrehozását kezdeményezi Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. A nyolcfős testületbe a felkérő leveleket pénteken postázzák a különféle vállalkozói, gyáriparos, kereskedelmi szövetségeknek, magyar és nemzetközi szakmai kamaráknak. A fórum feladata az, hogy rendszeres időközönként előre véleményezhessék a gazdaságot érintő fontos kormányzati intézkedéseket, törvényjavaslatokat – jelentette be Bajnai Gordon a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.

Az egyeztető fórum tervét már korábban elhatározta a gazdasági miniszter, azután, hogy tavasszal már találkozott a gazdasági élet szervezeteinek képviselőivel. A fórum tagjai fél évre előre meghatározott menetrenddel, a gazdálkodók életére jelentős hatást gyakorló intézkedésekkel ismerkedhetnek meg, és véleményezhetik azokat – mondta Bajnai. A legelső találkozó augusztus végén lesz, amelyen a gazdasági jogalkotásról konzultálnak. Ugyancsak egyeztetnek a gazdálkodókat terhelő adminisztratív terhek csökkentésének módjáról.

Bajnai Gordon hangsúlyozta, hogy az új fórum nem konkurense lesz az Országos Érdekegyeztető Tanácsnak, annak jogait nem csorbítja. A munkavállalókat közvetlenül érintő elképzeléseket, javaslatokat továbbra is a háromoldalú tanácskozásokon egyeztetik. A munkavállalók egy közös megbízottját azonban megfigyelőként meghívja a gazdasági egyeztető fórumba – mondta Bajnai.

Sajtóhírekre reagálva a gazdasági miniszter közölte: nem tud semmilyen titkos adóegyeztetésről. A kormányon belül rendszeresen egyeztetnek a gazdaságról, így az adóelképzelésekről is – tette hozzá Bajnai. A különféle szervezetekben megfogalmazódó javaslatokat megvizsgálják, s augusztus végén elkészítik a gazdaság egészét érintő terveket. Addig korai mindenféle adó- és járulékváltozásról beszélni – fűzte hozzá.

A Fidesz közleményben reagált a kormányszóvivői tájékoztatóra. Az ellenzéki párt szerint a kormány titkos egyeztetéseken adóemelést tervez, minderről pedig különböző testületek létrehozásával akarja elterelni a figyelmet. Közleményükben azt írják, hogy a gazdasági élet szereplői már többször világossá tették, hogy a gazdasági növekedés beindításához nem adóemelésre, hanem adócsökkentésre van szükség.