Gazdaság – Vegyipar – BorsodChem – Kína

Akt.:
MTI Fotó: Vajda János
MTI Fotó: Vajda János
 Kazincbarcika –  2011. június 26. A BorsodChem Zrt. üzeme Kazincbarcikán.

A kínai többségi tulajdonú BorsodChem 1,1 milliárd euró összegű pénzügyi együttműködési megállapodást kötött a Bank of Chinával.

BorsodChem előzmények

Kazincbarcika (MTI) – A vegyipari cégnek a Wanhua Csoportba történő integrációja részeként május 18-tól Li Junyan lett a BorsodChem Csoport pénzügyi igazgatója – tájékoztatta a BorsodChem Zrt. hétfőn az MTI-t.

kazincbarcikai székhelyű vegyipari vállalat közlése szerint Li Junyan Katona Viktort váltja, aki a továbbiakban a BorsodChem Csoporton kívül folytatja szakmai pályafutását.

Wanhua Industrial Group január 31-től a cég 96 százalékát birtokolja, amelyet  a korábbi tulajdonosoktól – a Permira Alapok/Vienna Capital Partners – szerzett meg. A Wanhua Industrial Group egyik leányvállalata a Yantai Wanhua Kínában a legnagyobb – az építőanyag- és szigetelőanyag-iparban szükséges – MDIgyártó, míg a BorsodChem Európa egyik legjelentősebb MDI és elsősorban a jármű- és bútoriparban használatos TDI gyártója. Mindkét vállalat a saját kontinensén az iparág vezető termelője, az integrációval pedig globális szereplővé vált – mondta korábban az MTI-nek Wolfgang Büchele, a BorsodChemvezérigazgatója.

BorsodChem MDI (metilén-difenil-di-izocianát), TDI (toluilén-di-izocianát),PVC (polivinil-klorid)-por, vegyipari alapanyagok, speciális vegyszerek és petrolkémiai anyagok egyik vezető európai gyártója. Vegyipari nyersanyagokat biztosít számos iparág, így például a járműipar, építőipar, cipő- és ruhaipar, bútoripar, gyógyszeripar és gumiipar számára. 

BorsodChem kazincbarcikai központján kívül hét országban rendelkezik leányvállalatokkal vagy fióktelephelyekkel. MTI Fotó: Vajda János

– MTI –