“Gazdag ember eddig még nem jelentkezett”

Akt.:
“Gazdag ember eddig még nem jelentkezett”
Miskolc, Budapest – „Nyugodt szív. Béreljünk lakást hajléktalanoknak!” néven januárban hozott létre egy Face­book-csoportot Kukorelly Endre József Attila-díjas író. Azóta félszáz emberen sikerült segíteni, de a kör folyamatosan bővül.

„Január elején a metróból kilépve sokkolt az élmény: aluljáró, hajléktalanok” – meséli az Észak-Magyarországnak Kukorelly Endre József Attila-díjas író. „Persze mindig látom, de akkor valahogy nagyon megrázott” – mondta. Annyira, hogy hazaérve létrehozta a „Nyugodt szív. Béreljünk lakást hajléktalanoknak” elnevezésű Facebook-csoportot. Két hét alatt ezerkétszázan lájkolták, mára 3511 ember csatlakozott a közösséghez. Eddig 340-en adakoztak, közel 2,5 millió forint gyűlt össze és félszáz rászorulón tudtak segíteni. Vagy úgy, hogy az utcáról lakásba költöztettek családokat, vagy a pénznek köszönhetően nem kerültek utcára emberek.

„Tíz évvel ezelőtt már foglalkoztatott a hajléktalanság problémája, akkor az Élet és Irodalomban írtam három nyílt levelet az akkori miniszterelnöknek és feleségének. Azt javasoltam, hogy ő egymilliárddal, én egymillióval, egy hajléktalan pedig ezer forinttal járuljon hozzá a szociális bérlakások megvásárlásához. Választ nem kaptam” – mondta az író. „Aztán ejtettem ezt a szálat, ez az én saram. De a januári élmény után újra erősen fölmerült” – fogalmazott. Kukorelly Endre arról is beszélt, lehetetlennek érzi, hogy míg meleg lakásban alszik, mások a hideg betonon. „Ez tűrhetetlen” – fogalmazott.

„A kezdeményezéssel a döntéshozók lelkiismeretére szeretnék apellálni. Az ő feladatuk lenne sürgősen cselekedni. De látnunk kell, akik nem elég jó érdekérvényesítők, nem kerülnek a döntéshozók fókuszába” – mondta lapunknak. Az író úgy véli, a hajléktalanszálló nem megoldás, a cél, hogy ezek az emberek visszaintegrálódjanak a társadalomba, legyen egy szobájuk, ahol magukra csukhatják az ajtót. „Enélkül ez nem megy” – fogalmazott.

Kukorelly Endre igyekezett hangsúlyozni, nem szakember, csak segíteni szeretne. „Laikusként azt látom, hogy egyrészt olyan egészségügyi rendszert kell kialakítani, amely képes arra, hogy felvegye a hajléktalanság miatt rossz állapotba kerülteket. Másrészt pedig szociális bérlakás-program kellene. Ez alapvetően állami és önkormányzati feladat. A több ezer üresen álló lakás szociális bérlakásként funkcionálhatna, ez a nyugati országokban működik” – hangsúlyozta.

A mozgalommal célja az is, hogy bebizonyítsa, a magyar társadalom igenis szolidáris, megmozdítható. „Olyan emberek fizetnek be pár ezer forintokat, akik maguk is rászorultak. Gazdagok, celebek eddig még nemigen jelentkeztek” – mondta.

Azt is megtudtuk, a kezdeményezés nem csupán a fővárosra koncentrál, akiken eddig segítettek, azoknak egyharmada vidéki. Kérdésünkre, hogyan értesülnek a programról az érintettek, az író elmondta, sok segítőjük van, mentorok, akik tájékoztatják a rászorulókat.

„Terjed a híre, mint az e­bola. Pozitív ebola” – fogalmazott.

ÉM-NSZR
hirdetés


hirdet�s