Gázártámogatás helyett az energiatakarékosságot ösztönöznék szocialisták

A gázártámogatást váltsa fel az energiatakarékosságot ösztönző rendszer – javasolja az MSZP frakciójának környezetvédelmi munkacsoportja. Vezetője, Orosz Sándor pénteken elmondta: az ártámogatás a jelenlegi fogyasztási szerkezetet konzerválja, a megtakarításra adott pénz viszont csökkenti a fogyasztást és a környetterhelést is.

A szocialista párt parlamenti frakciójának környezetvédelmi munkacsoportja azt javasolja, hogy már a 2010-es költségvetésben alakítsák át a gázártámogatás rendszerét. Az energiafelhasználás csökkentését támogassa az állam, hogy fűtéssel, világítással takarékoskodjon a lakosság: például korszerűbb kazánhoz, energiatakarékos izzóhoz adnának pénzt. Az elképzelés szerint a támogatásra jelenkezőknél környezettanulmányban mérnék fel, milyen energetikai korszerűsítés jöhet szóba – mondta Orosz Sándor. Ha 15-ször tovább világító – és az alatt körülbelül egyharmadnyit fogyasztó – izzókat vennének az emberek, azzal hulladékból is kevesebb keletkezne – tette hozzá.

Az energiatakarékossági támogatás azért is előnyös Orosz Sándor szerint, mert Magyarország ezzel tudja teljesíteni környezetterhelés-csökkentési vállalásait. Ráadásul a gázártámogatás a szolgáltatók érdekében áll, a takarékosság segítése viszont az ilyen berendezéseket gyártóknak jó, a korszerűbb technológiát előállítóknál növeli a bevételt. Vagyis ebben a konstrukcióban minden forint támogatás pénzt is hoz – mondta a szocialista politikus.

A munkacsoport szeptemberben terjeszti javaslatát a frakció elé. Orosz Sándor 50 százaléknál több esélyt lát arra, hogy az bekerül a jövő évi költségvetésbe.Sporthírek