Gázába szánt robbanóanyagot foglalt le Egyiptom

Az egyiptomi rendõrség több mint három tonna, a Gázai övezetbe szánt robbanóanyagot foglalt le, a palesztin határ közelében – közölte szerdán egy egyiptomi tisztségviselõ. A lefoglalt TNT-t a határvonal alatt futó csempészalagutakon keresztül vitték volna az izraeli blokád alatt álló palesztin területre.

Az egyiptomi rendõrség még kedden találta meg a 3,5 tonna TNT-t, a rafahi határátkelõ közelében. A zsákokba rejtett robbanóanyagra a helyi lakosok figyelmeztették az egyiptomi rendõröket. Az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó egyiptomi tisztségviselõ elmondása szerint a robbanószereket már elõkészítették arra, hogy átcsempésszék a Gázai-övezetbe.

A Gázai-övezet a Hamász palesztin szervezet 2007-es hatalomátvétele óta teljes izraeli blokád alatt áll, és az Egyiptomba futó csempészalagutak létfontosságúak lettek a terület ellátásában. Kairó, és Izrael eddig hiába próbálta megállítani a csempészetet. Egyiptom most egy, a föld alá mélyen benyúló fallal próbálja elvágni a csempészalagutakat, amelyek egy részét fegyverek szállítására használnak.Sporthírek