Gasztrokaland: Egy falatnyi Olaszország a Drót Bisztróban

Akt.:
Barkóczi Eszter, a Drót Bisztró igazgatója az olaszos étellel
Barkóczi Eszter, a Drót Bisztró igazgatója az olaszos étellel
Miskolc – Gasztrokalandra hívja vendégeit a Drót Bisztró: januárban olasz konyhával indul a kaland.

Caponata, caprese, bruscetta, rizottó és saltimbocca. Csak néhány étel abból a kínálatból, amely péntektől várja az olasz konyha szerelmeseit a Drót Bisztróban. Egy héten keresztül, esténként itáliai ízekkel egészül ki a bisztró étlapja, ráadásul az olasz gasztrokaland hétköznapi menükínálatukban is visszaköszön majd a jövő héten.

Így a vendégek megkóstolhatják az olasz húsgombócot, de nem maradhat el a minestrone leves, vagy éppen a lasagne és a canneloni sem. A desszertkínálat is a talján vidéket idézi majd: tiramisu és profiteroles, valamint panna cotta is kerül az asztalra.

Olasz, görög, francia…

„Gasztrokalandunk első állomása január 22-én indul és január 29-ig tart majd. Most az olasz konyhát mutatjuk be, de februárban görög, márciusban pedig francia gasztronómiai különlegességekkel jelentkezünk” – árulta el Barkóczi Eszter, a bisztró tulajdonosa.

Olaszország azonban nem csupán az ízekben jelenik majd meg, de a mediterrán vidék hangulatát is igyekeznek az étterembe varázsolni: pénteken – szokásos Piano Péntek programjuk keretében – Lipusz László előadásában hallhatnak olasz slágereket a vendégek.

Január 29-én pedig a lapunk és az étterem által felfedezett ifjú tehetségek – Oláh Kitti és Pálinkás Zsolt – lépnek majd fel. Műsorukból nem maradnak majd ki az olasz örökzöldek sem.

Tökéletes ízharmónia

Az ételek minőségéről ezúttal is Komáromi József séf gondoskodik, aki már össze is állította a kínálatot. Néhánynak ezek közül a receptjét is elárulta nekünk. Egyik érdekesség ezek közül a caponata, amelynek receptjében azonnal kiszúrtuk az étcsokoládét. Ami nem is lenne baj egy édességben, de egy sós előétel esetében elsőre feltűnő.

A séf azonban elárulta, csak a végén reszelnek rá egy picit az étcsokoládéból, ami ellensúlyozza az étel savanykás ízét, megadva egy tökéletes ízharmóniát. Ha olasz ételek, akkor a rizottó sem maradhat ki a kínálatból. Az olasz konyhából egyébként ez Komáromi József kedvence: „Gyorsan elkészíthető, 18 perc alatt megvan. Megfelelő alapanyagokkal, megfelelő technikával elkészítve tökéletes egytálétel”.

A tökéletes alapanyag persze a jó minőségű rizottórizs – jegyezte meg. A tökéletes technika kapcsán pedig azt hangsúlyozta, nem úgy készül, mint a párolt rizs, hiszen ez alá egy kis hagymát kell dinsztelni, fehérbor is kerül bele, valamint szakaszosan adagolva alaplé. Ehhez pedig tehetünk szinte bármit, gombát, articsókát, húsokat, halakat.

Mitől igazán jó az olasz konyha? – kérdeztük. „Kellemesen fűszeres, szaftos. Próbáltunk autentikus ételeket választani, így került az étlapra a saltimbocca is, amely hagyományos olasz borjúhúsból készült étel” – válaszolta a séf.

– ÉM –


Receptek a Drót Bisztróból

Caponata

Hozzávalók:

  • 30 dkg vöröshagyma,
  • 60 dkg gomba,
  • 1 dl olívaolaj,
  • 60 dkg padlizsán,
  • fejenként 5–6 db koktélparadicsom,
  • 10 dkg paradicsompüré,
  • 5 dkg só,
  • 0,8 dl fehérbor,
  • 0,5 dl borecet,
  • kevés étcsokoládé,
  • 3 dkg kapribogyó,
  • 15 dkg olajbogyó,
  • 8 szelet pirítós,
  • 1 dkg barna cukor

Elkészítés:

A vöröshagymát apróra vágjuk és olívaolajon a gombával, a darabolt paradicsommal, a darabolt padlizsánnal gyors tűzön összesütjük. Hozzáadjuk a paradicsompürét, sózzuk, borsozzuk, aprított kapribogyót és szeletelt olívabogyót rakunk bele. Elkeverjük, borecetet csöpögtetünk bele és a végén reszelünk rá étcsokoládét, kevés barna cukrot szórunk rá. Pirítóson tálaljuk.


Citromos tart

Hozzávalók:

  • A tésztához:
    • 15 dkg finomliszt,
    • 10 dkg vaj,
    • 5 dkg porcukor
  • A krémhez:
    • 11 dkg vaj,
    • 11 dkg porcukor,
    • 4,5 g zselatin,
    • citromlé,
    • 1 citrom reszelt héja,
    • 2 db tojás.

Elkészítés:

A tésztához a cukrot a vajjal és a liszttel összegyúrjuk, majd kör alakú kisebb sütőformába nyomkodjuk. Villával megszurkáljuk, 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük, még melegen kifordítjuk a formából.

A krémhez a cukrot a reszelt citromhéjjal és a zselatinnal összekeverjük, hozzáadjuk a citromlevet, az egész tojásokat, majd habverővel összekeverjük, és beletesszük a vajat is. Folyamatos keverés mellett 65 fokra melegítjük, majd a kihűlt tésztakosárba öntjük, betesszük a hűtőbe.








hirdetés