Gárdony, az Ökováros

Ökovárossá vált Gárdony, miután próbajelleggel az egyik lakótelepen beindították a szelektív hulladékgyűjtést. A fűtéshez biohulladékot, és termálvizet használnak és a strandokat is természetbaráttá alakítják át. A Sport Beach-en már tavasszal megkezdődtek az átalakítások, a Napsugár strandon pedig a közeljövőben kezdődnek.

Szelektíven gyűjtik műanyag zsákokban a hulladékot október elsejétől az egyik lakótelepen, és mára hat szelektív hulladékgyűjtő szigetet állítottak fel. A tervek szerint az egyik óvoda fűtéséhez a városban keletkezett biohulladékot használják fel. Jövőre az óvodában indul a biofűtés, ha beválik kiterjesztik más épületre is. Gáz helyett a település termálkútjából nyert meleg vízzel fűtik majd a fürdőt. Jövő őszre pedig az intézményt és az emeletes házakat is. Ezzel a lakók a fűtésdíj húsz százalékát takarítják meg, az önkormányzat pedig évente csaknem 400 ezer köbméter gázt. A beruházás 440 millió forintba kerül, amelyhez pályázaton 220 millió forintot nyert a város. A biotermikus energia hasznosításához már elindították a közbeszerzési eljárásokat, novemberben kezdődik az úgynevezett visszasajtolók építése – mondta a Független Hírügynökségnek Tóth István, polgármester.

Újabb ökostrandot alakítanak ki 1,2 milliárd forintból, amelyhez 450 milliót pályázaton nyert az önkormányzat, a többit saját erőből biztosítja. A Napsugár strandon egyebek mellett természetbarát anyagokból új épületeket építenek, amelyeket napkollektorokkal szerelnek fel. Lebontják a beton partfalat, homokos, lidós szakaszokat alakítanak ki, és wellness-medencét építenek.

A Sport Beach-et hatmillió forint ráfordítással a nyár elején alakította át az üzemeltető. Biobüfé nyílt, szelektíven gyűjtik a hulladékot, természetbarát tisztítószereket használnak, és palackpréseket szereltek fel. A strandhoz tartozó kempingben a meleg vizet napkollektor adja, a tervek szerint a világításhoz jövőre a szélenergiát használják fel.