Friss hírek

2009.08.31. 20:01

Tanárokat bocsátottak el Esztergomban - RTL Híradó

<p>Néhány nappal a tanév kezdete elõtt hét tanárt bocsátottak el az esztergomi Szent István Gimnáziumból - számolt be az RTL Híradó. Az iskola vezetõje még a nyár elején kezdett fegyelmi eljárást ellenük. A pedagógusok szerint ez a bosszú, mert évek óta vitáznak a fideszes vezetésû önkormányzattal. Az iskola vezetõje egyebek mellett az igazgatói utasítások megszegése miatt indított eljárást a tanárok ellen.</p>

Az elmúlt tanév végén a diákok sztrájkba kezdtek, nem mentek be az órákra, illetve többször tiltakozó gyûlést szerveztek, miután az önkormányzat öt évre kinevezte a korábban egy évre megbízott igazgatót, akinek a pályázatát a tanárok, az alkalmazottak, az iskolaszék, a szülõk és a diákönkormányzat is elutasította. Ezután indított fegyelmi eljárást az iskola vezetõje azzal, hogy a tanárok fegyelemsértést követtek el, a sztrájk alatt nem tartották meg óráikat, illetve felügyelet nélkül hagyták a diákokat.

Összesen 22 pedagógus, vagyis a tanárok kétharmada ellen indult fegyelmi. Három tanárnál megrovást javasolt a vizsgálóbiztos, három tanár ellen megszûnt az eljárás, mert - saját kérésükre - más iskolákba mentek. Két tanár lemondással távozott az intézménybõl, ellenük szintén megszüntették az eljárást. Hét tanárt elbocsátottak, hét tanár esetében még folyik a fegyelmi eljárás - áll az iskolát mûködtetõ esztergomi önkormányzat hétfõi közleményében.

A hét elbocsátott tanár munkaügyi bírósághoz fordul. Ügyvédjük szerint indokolatlanul indítottak ellenük fegyelmi eljárást. Az a magatartás, amit felróttak, az nincs jogilag szabályozva - mondta Sándor Bernadett. A diáksztrájk nem tilos és nem is megengedett, így nincs jogszabály, amihez igazodni lehetne.

Az elõzetes vizsgálóbizottsági vélemény szerint egyébként a tanárok fegyelemsértése összefüggésbe hozható a június közepén történt diáköngyilkossággal is. A sztrájk alatt a diákok nem mentek be az órákra, illetve többször tiltakozó gyûlést szerveztek. Az egyik gyûlés alkalmával az egyik diák az osztályteremben maradva felgyújtott egy újságpapírt. A tanárok tetteiért felelõsségre vonták és beküldték az igazgatóhoz. A 16 éves fiú ezután öngyilkos lett.

A vizsgálóbizottság szerint, ha a tanárok - követve az igazgató utasításai - megtartják a tanórát, a diáknak nem lett volna lehetõsége a fegyelemsértést elkövetnie és nem ugrott volna a vonat elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!