Friss hírek

2010.02.06. 06:22

A franciák aggódnak, hogy háttérbe szorul anyanyelvük az ENSZ-ben

<p>A francia nyelv védelme érdekében találkozott pénteken Jean-Pierre Raffarin ((zsán pier ráfáren)), volt francia miniszterelnök az ENSZ fõtitkárával, arra figyelmeztetve Ban Ki Munt, hogy a nemzetközi szervezet egyik munkanyelveként használt francia az utóbbi idõben háttérbe szorult az angollal szemben.</p>

Raffarin, akit Nicolas Sarkozy francia államfõ korábban a "frankofónia nagykövetének" nevezett, New York-i sajtótájékoztatóján kijelentette: "a francia az ENSZ egyik hivatalos nyelve, és egyike a két munkanyelvének, noha ez nem minden esetben egyértelmû".

Az ENSZ-nek hat hivatalos nyelve van - az angol, az arab, a kínai, a francia, az orosz és a spanyol -, ám mindössze két munkanyelve, az angol és a francia. Ezek közül azonban jellemzõen az angolt használják a gyakorlatban.

A volt francia kormányfõ szerint ráadásul egyes francia diplomaták engednek "az angol nyelvû újságírók nyomásának", és anyanyelvük helyett gyakran angolul adnak ki közleményeket az ENSZ-ben.

A politikus elmondása szerint egyébként az ENSZ-fõtitkárral folytatott megbeszélése is francia nyelven zajlott, és Ban Ki Mun támogatta azt a kérését, hogy "egyes stratégiai beszédeket" francia nyelven mondjon el a jövõben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!