Friss hírek

2009.09.22. 08:24

Változik októbertõl az esõsegélynyújtó vizsga

<p>A teljes újraélesztést számon kérhetik október 1-jétõl a közúti elsõsegélynyújtó vizsgán. Ez azt jelenti, hogy a vizsgázóknak nem csak a befúvásos lélegeztetést, hanem a szívmasszázst is el kell sajátítaniuk, mielõtt jogosítványt szereznek- mondta Mártai István, az OMSZ Közép-magyarországi Regionális Mentõszervezetének orvos-igazgatója kedden, a Vöröskereszt tájékoztatóján. Hozzátette, hogy évente százezren tesznek ilyen vizsgát idehaza, mégis csak a magyarok mindössze 3-5 százaléka segít, ha baj van - a szakember szerint részben a képzés hiányosságai miatt.</p>

Legutóbb 2005-ben módosították az elsõsegélynyújtás vizsgarendjét. A 2009 októberétõl életbe lépõ változás sok tekintetben korszakalkotó - mondta Mártai István. A sérültek életben tartásához ugyanis nem elegendõ a lélegeztetés, hanem komplex újraélesztésre van szükség, és a jövõ hónaptól ezt is számon kérik a közúti elsõsegélynyújtó vizsgákon - tette hozzá. Az orvos-igazgató elmondta azt is, hogy ez az ismeret már a korábban kiadott szakkönyvekben is szerepel, csak eddig nem kérték számon a vizsgákon.

Mártai István beszélt arról is, hogy idehaza évente körülbelül százan tesznek ilyen vizsgát, mégis csak az esetek 3-5 százalékában segítenek az emberek. Ennek a szakember szerint az az egyik oka, hogy nem elég alapos a képzés, így csak kevesen mernek segíteni, mert attól félnek, hogy esetleg ártanak a sérültnek. Magyarország sereghajtónak számít az Európai Unióban az elsõsegély-nyújtás tekintetében.

A Vöröskereszt elnöke a nyári programokról beszélve elmondta, hogy a Velencei-tónál négy strandon dolgoztak idén a Vöröskereszt munkatársai, 330 esetben segítettek. A Balatonnál 26 fürdõhelyen voltak ott a szervezet munkatársai, 13 helyen félautomata defibrillátor is van - mondta Habsburg György. Hozzátette, hogy több mint 400 fiatal segített csaknem 4 ezer embernek.

Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke közölte, hogy jelenleg 43 mentõcsónak van a tónál, és defibrillátorokat is beszereztek. A tervek szerint lélegeztetõgépeket is vesznek majd, hogy minél több életet tudjanak megmenteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!