Galló Istvánné leköszön a posztjáról

Galló Istvánné sosem rejtette véka alá a véleményét
Galló Istvánné sosem rejtette véka alá a véleményét - © Fotó: KM-archív
Nyíregyháza – Gyakran megfordult Szabolcs-Szatmár-Beregben a Pedagógusok Szakszervezete elnöke, Galló Istvánné. A jelek szerint ez immár a múlté. Az intézményi alapszervezeteknél, a járási és a megyei szervezeteknél megkezdődött az ötévente esedékes tisztújítás, amely az országos elnök és az alelnökök június végi megválasztásával ér véget.


A szakszervezet országos vezetőségének e heti ülésén Galló Istvánné bejelentette: két ciklus után nem kíván ismét elindulni az elnöki tisztségért. Tíz esztendeje választotta meg a kongresszus elnöknek, majd 2013-ban újraválasztotta. Öt évre szóló megbízatása az idén június végén jár le.

A Kelet-Magyarország érdeklődésére mindig készséges vezető legutóbbi nyíregyházi látogatásakor megjegyezte:

– Nem teszünk különbséget dolgozó és dolgozó között az oktatásban. Rendezetlen a nyugdíjasok tovább foglalkoztatásának a kérdése, az oktató-nevelő munkát segítők bérhelyzetének javítása pedig csak részben történt. Méltatlan, hogy a pályán 30 éve szorgoskodó dadus 80 ezer forintot vigyen haza. Azok a nyugdíj előtt álló kollégák, akiknek sikertelen a minősítése, joggal háborognak. Rá szeretnénk bírni az oktatási hivatalt arra, hogy változtasson ezen az eljáráson. Hogy pozitívumot is mondjak: eltörölték az iskolai kötelező benntartózkodást a pedagógusoknál, amit az intézményvezető hatáskörébe utaltak, ámde a kötött munkaidő megmarad, vagyis adminisztrálni továbbra is kell. Mi nem csak kritizálunk és a problémákat keressük. Akkor vagyunk hitelesek, ha az osztálytermi pedagógusoktól személyesen informálódunk, mint ahogy azt eddig is tettük.

KM–LTL