Galambvadász kisgyerekek Miskolcon

Galambvadász kisgyerekek Miskolcon

Miskolc – Néhány nappal ezelőtt három kisfiú rohant végig a Búza téren, kezükben félhalott galambot szorongatva. “Mi kaptuk el, hazavisszük megenni” – büszkélkedtek. Kiderült, hogy gyakran szerzik meg így az ebédre valót. 

A városi galambokat sokszor éri az a vád, hogy koszosak, bolhásak, és fertőzéseket terjesztenek. Lehet, hogy a három kisfiú és családjuk betegségek kockázatának teszik ki magukat, amikor ezt a szokatlan étket választják? Egyáltalán lehet ilyet tenni?

Az ÁNTSZ kistérségi tiszti főorvosa, Dr. Madarász Gyula szerint a galamb tollazatában megbúvó atkák, és a rovarok élőhelyéül szolgáló ürülékük terjeszthet fertőzéseket. “Mi ebben látjuk a dolog járványügyi veszélyességét. Ha egészséges a madár, és gondosan készítik el, nem hiszem, hogy bajuk származhatna belőle” – mondta el a tiszti főorvos.

A Semmelweis Kórház fertőző osztályának főorvosa, Dr. Karászi Julianna is megerősítette: “Tulajdonképpen szinte bármit meg lehet enni, ha rendesen meg van főzve. A galamb terjeszthet ugyan kórokozókat, de semmiképp sem a húsával.”

De lássuk az egészet a másik oldalról, az állat “szemszögéből.” Nem éppen humánus megoldás, hogy a gyerekek a szárnyánál fogva, még élve ráncigálják a rémült, döglődő állatot, míg végül otthon a fazékba kerülhet.

Dr. Kovács Miklós állatorvos szerint galambot enni önmagában még nem jelent állatkínzást, ám az persze nem mindegy, hogyan oltják ki a szárnyas életét. “Ez inkább szociális probléma. A társadalom szomorú helyzetére utal, hogy egyes embereknek nincs más ennivalója” – mondta. “Viszont ahogyan elkapják és szállítják, már kínzásnak minősül. Éppúgy, mint az, ha nem elvéreztetik az állatot, hanem kitekerik a nyakát.”

  • Nézze meg Ön is videót: 

Kapcsolódó cikkek: