Galambászokat tüntettek ki

Akt.:
Bárdos István (balra) és Nyitrai János, az egyik mezőkövesdi díjazott
Bárdos István (balra) és Nyitrai János, az egyik mezőkövesdi díjazott - © Fotó: TB
Mezőkövesd – Közelebb vinnék az emberekhez a posta­galambsportot.

Zóna díjkiosztó ünnepséget tartott nemrégiben Mezőkövesden a Magyar Galambsport Szövetség. Bárdos István az országos és a nemzetközi szövetség elnöke köszöntőjében kiemelte, tavaly sikerült jó versenyeket lebonyolítani, kevés veszteséggel, nyugodtan telt az esztendő. Színesítette a repertoárt a libereci viadal, amelyben újdonságként zónánként díjazták a legjobbakat, így többen kapnak elismerést.

Nagyobb össze­fogással még jobb nemzetközi eredményeink lennének.” Bárdos István

Élmezőnyben

Az elnök szerint a magyar galambászok az európai rangsor elején vannak, a januári poznani Postagalamb Olimpián 19 ország vett részt, s hazánk versenyzői előkelő helyezéseket szereztek. A top tízes helyezések mellett két ezüstérmet is elhoztak a magyarok standard és sport kategóriákban. A legeredményesebbek a lengyelek voltak, de a pontversenyben egy-egy döntött az összesítésekben, Magyarország az ötödik helyen zárt. Legközelebb 2021-ben Nagyváradon lesz olimpia, az oda való kijutáshoz 2019-ben és 2020-ban is jól kell teljesíteniük a galamboknak. A kövesdi díjkiosztón oklevelet kaptak a térség olimpiai résztvevői.

– A magyar postagalambsport az olimpiai eredményeket tekintve felfelé ível. Kis szövetség vagyunk, kevés a galambász és kisebb létszámúak a versenyek. Nagyobb összefogással még jobb nemzetközi eredményeink lennének – mondta lapunknak Bárdos István.

Kifejtette, a galambász társadalom mindenütt öregszik Európában, a fiatalokat más érdekli, minden sportágban szűkül az utánpótlás. A kontinensen csak a lengyeleknél van ötvenezer tenyésztő, Belgiumban, ahonnan a sport ered, csak huszonötezer tagja van a szövetségnek. A kínaiak viszont fejlődnek, ott speciális teszttelepek egydúcos versenyeket rendeznek, az érdeklődők fogadásos rendszerben követik az eredményeket. Az öt-, tízezres galambversenyeken komoly pénzdíjak vannak, félmillió galambászt regisztrálnak az országban. Az elnök szerint hasonlók errefelé is vannak, s vonzóbb lehetne ez a hobbi, ha nemcsak befektetnének a tenyésztők, hanem ki is tudnák vele egészíteni jövedelmüket. Fontosnak tartja a nők megszólítását, például női tenyésztőknek szervezett versenyekkel. A fiatalokhoz a technika vívmányainak alkalmazásával, közvetítésekkel lehetne eljuttatni a versenyek élményét.

Vigyék közelebb

Észak és Kelet-Magyarország tenyésztői, versenyeztetői a földrajzi adottságok – nagyobb távolságok, Mátra–Bükk választóvonal, széljárás különbségei, a Hortobágyon nem mennek át a galambok – miatt nehezebb helyzetben vannak, mint például a győriek. Ezért kevesebben is foglalkoznak galambokkal. Azonban az utóbbi években kétszer is Tiszafüreden volt az országos kiállítás. Az elnök arra biztatja az itteni galambász társadalmat, a tagok vigyenek galambokat a különböző helyi programokra, iskolai, családi, települési rendezvényekre, vegyenek részt a közéletben, vigyék közel hobbijuk szépségét az itt élőkhöz.

ÉM-TB


Más-más sajátosságok

Bárdos István elmondta, a hazai szövetség március 23-án választ új elnökséget. Ő a nemzetközi feladatát folytatná, idén több konferenciát szerveznek, Kínában világbajnokságot tartanak. Fontosnak tartja, hogy minden földrészen más sajátossága van a galambtenyésztés kultúrájának. Mivel az olimpia döntően Európában van, s erre el kell hozni a galambokat, ami a jelenlegi állat­egészségügyi helyzetben nem nagyon lehetséges, bevezetik a világ legjobb galambja címet, így összehasonlíthatók lesznek a galambok teljesítményei, és élményt nyújt minden földrész tenyésztőjének.