Gál J. Zoltán sikernek tekinti a Berlini Nyilatkozat

Gál J. Zoltán szerint Magyarország és a magyar polgárok számára elismerés, diplomáciai szempontból pedig siker a vasárnap aláírt Berlini Nyilatkozat, abba ugyanis bekerült az a négy szempont, amit fontosnak tartott a magyar vezetés. A nyilatkozatban helyet kapott az a kijelentés, amely leszögezi, hogy az Európai Unió több, mint gazdasági együttműködés, szó van benne a kisebbségek védelméről és az EU nyitottságáról, valamint arról, hogy az EU 2009 -ig megújítja politikai alapjait -mondta a Független Hírügynökségnek a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára.

Gál J. Zoltán szerint a hétvégi EU-csúcson aláírt nyilatkozat kijelöli az 50 éves Unió számára a legfontosabb további feladatokat, amelyek közül az államtitkár kettőt emelt ki, mint Magyarország számára fontos célt: az alkotmány szerződéssel kapcsolatban megakadt folyamat folytatását és a további bővítés támogatását.

Gál J. Zoltán szerint a nyilatkozat tükrözi, hogy az Unió több, mint gazdasági kooperáció és a tagállamok közös politikai válaszokat is adnak a felmerülő problémákra. Magyar sikernek tekinti az államtitkár azt a részt is, amely az Unió nyelvi és kulturális sokszínűségéről, a toleranciáról, az idegengyűlölet és a rasszizmus elítéléséről szól. Szinte szó szerint került be az a magyarok által szorgalmazott álláspont is, amely arról szól, hogy az EU a bezárt kapuk politikája helyett megőrzi nyitottságát, és támogatja a határain túli demokráciák fejlődését, stabilitását -tette hozzá.

Ugyancsak fontosnak elemnek tekinti Gál J. Zoltán azt a vállalást, amely szerint az Unió 2009 -re megújítja politikai alapjait. Ennek a határidőnek a magyar álláspont szerint azért van különös jelentősége, mert így a 2009-es európai parlamenti választásokon az uniós polgárok tudni fogják mire szavaznak.

“Egy korszak lezárult, az Unió első 50 éve igazi sikernek tekinthető és született egy olyan nyilatkozat, ami kijelöli a következő évek legfontosabb feladatait. Ebben Magyarország kettőt különösen fontosnak tart: az alkotmányszerződéssel kapcsolatban megakadt folyamat folytatását és a közös politika megújítását, másrészt a nyugat-balkán számára egy európai perspektíva kínálását, a további bővítés támogatását” -fogalmazott Gál J. Zoltán.