Gál J. Zoltán: Gyurcsány Ferenc nem kommentálja Barroso döntését

A magyar miniszterelnöknek nem tiszte kommentálni azt, ha az Európai Bizottság elnöke lemond egy meghívást – mondta Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára arra reagálva, hogy José Manuel Barroso két héttel a tervezett portugáliai csúcs előtt jelentősen szűkítette a meghívottak névsorát.

Barrroso eredetileg több uniós ország, köztük Magyarország vezetőivel egyeztetett volna az Unió reformjáról, illetve az EU-alkotmány esetleges újraszövegezéséről május 12-én és 13-án a portugáliai Sintrában. “Magyarország érdeke az, hogy ha meghívják egy ilyen találkozóra, akkor elfogadja a meghívást” – mondta Gál J. Zoltán a Függyetlen Hírügynökségnek arra a kérdésre: nem tartották-e aggályosnak, hogy a megbeszélésre csak az Unió reformja iránt deklaráltan elkötelezett tagállamok képviselői kaptak meghívót.

Az eszmecserére nem hívták meg például Belgium, Finnország és Írország képviselőit sem. Több tagállamban ezért erős fenntartással fogadták a “minicsúcs” hírét. Egy belga uniós képviselő a Népszabadságnak úgy fogalmazott: Barroso lépése súlyos diplomáciai tapintatlanság. A sintrai egyeztetésen végül csak az EU jelenlegi, német valamint a soron következő portugál és szlovén elnökségét látja vendégül az Európai Bizottság portugál elnöke.

A magyar miniszterelnöknek nem tiszte kommentálni az Unió elnökének döntését – tette hozzá a kancellária államtitkára.