G8 – Nyakkendőmentes vacsora, futópados tárgyalás a Camp David-i csúcson

Akt.:
G8 - Nyakkendőmentes vacsora, futópados tárgyalás a Camp David-i csúcson
G8 - Nyakkendőmentes vacsora, futópados tárgyalás a Camp David-i csúcson
Washington, 2012. május 19., szombat (MTI) – Francois Hollande francia elnökről letanácsolta a nyakkendőt a G8-csoport országainak Camp David-i csúcstalálkozóján a házigazda Barack Obama, aki a brit miniszterelnökkel, David Cameronnal a futópadon izzadva folytatott négyszemközti megbeszélést.

A hét legiparosodottabb állam és Oroszország vezetőinek csúcstalálkozóján, amelyen az amerikai házigazdák nagy hangsúlyt fektettek a megbeszélések kötetlen külsőségeire, a tárgyalássorozatot megnyitó munkavacsorán a francia elnök – a résztvevők között egyedüliként – nyakkendőben jelent meg.

“Francois, mondtuk, hogy leveheted a nyakkendődet” – fogadta párizsi vendégét a Camp David-i elnöki üdülő főépülete, a Laurel Lodge előtt Obama.

“A sajtóm miatt…” – válaszolta Hollande.

“A sajtód előtt jól kell mutatnod” – felelte a házigazda. A közös étkezés végére a fotók tanúsága szerint az újdonsült francia államfő nyakából lekerült a hivatalos, sötét kiegészítője.

A helyszíni tudósítók az amerikai elnök üdvözlésének testbeszédéből próbálták meg kiolvasni, hogy Obama vajon az Hollande által szorgalmazott növekedést, avagy azt a költségvetési szigort pártolja, amely mellett Angela Merkel tette le a garast. Az amerikai elnök nagy szívélyességgel, két csókkal üdvözölte a német kancellárt.

“Angela!… Hogy vagy?” – kérdezte tőle az elnök.

Merkel – talán az elvesztett tartományi választás és a megszorítások miatti tiltakozások miatt – egy vállrándítással próbálta meg elintézni a választ.

“Nos, járhat most néhány dolog a fejedben” – mondta Obama.

Az amerikai elnök egyébként a csúcs részvevőiről szombaton elkészített “családi fotón”, talán jelképesen, Merkel és Hollande között foglalt helyet.

“Dmitrij, jó viszontlátni téged, barátom, hogy vagy?” – hangzott az elnökből miniszterelnökké vált Medvegyev vacsora előtti üdvözlése.

“Remekül, Barack, nem túl rosszul” – felelt a farmerben és sportzakóban megjelent orosz politikus. – “Ez az új házam” – tette hozzá a Laurel Lodge felé mutatva.

A közös vacsorán Obama csokoládétortával lepte meg Noda Jasihiko japán kormányfőt, aki vasárnap ünnepli a születésnapját.

Obama és Cameron szombat reggeli, háromegyed órás külön megbeszélését az elnöki kondicionáló teremben tartotta. A két vezető a futópadon folytatott eszmecserét az eurózóna válságának kezeléséről.

Merkel és Cameron még a csúcs előtt jelezte: szombaton egy ideig hiányozni fognak a csúcstalálkozóról, mert meg akarják nézni a Bajnokok Ligájának döntőjét, a Chelsea és a Bayern München összecsapását. A két kormányfő az elnöki pihenőhely mozitermében követi majd végig a mérkőzést a helyi idő szerint kora délutáni órákban.

Arról még nem adtak ki hivatalos tájékoztatást, hogy a kosárlabdáért és a golfért lelkesedő Obama csatlakozik-e a két futballrajongó európai politikushoz.

– MTI –