Görög válság – Szlovákia is aláírja a hitelezési keretegyezményt

A szlovák kormány szombat reggeli soron kívüli ülésén felhatalmazta pénzügyminiszterét, hogy aláírja a Görögország megsegítéséről szóló euróövezeti keretegyezményt. Ján Počiatek ezt még szombaton meg is teszi.

Szlovákia ezzel utolsóként csatlakozik a megállapodáshoz.

A választásokra készülő országban kampánytéma lett a hitelezés kérdése. Az ellenzék egy része határozottan elutasítja a segítségnyújtást, más része szigorítana a feltételeken.

Robert Fico kormányfő ellenben arra int, hogy most az euró megmentése a fő cél, mert a közös uniós pénznem fennállása óta most éli legnagyobb válságát. Arra kéri az ellenzéket, nem állítson “értelmetlen dolgokat”. “Sok forog kockán, ne bolondozzunk” – tette hozzá az eurót 2009. január elsejétől használó állam miniszterelnöke.

Fico szerint a mostani aláírással Pozsony csak a keretegyezményhez csatlakozik, hogy ne akadályozza a hitelezést máris vállaló többi országot. Arról, hogy Szlovákia valóban kölcsönadja-e Athénnak a reá eső 816 millió eurót, a kormányfő szerint már a június 12-i választások után megalakuló új parlamentnek kell döntenie.
– Független Hírügynökség –