Görög görög, vagy magyar görög?

Görög görög, vagy magyar görög?
Megkezdődött a dinnyeszezon, igaz a hazai termésre még egy pár napot várni kell, de a görög görögdinnye már hegyekben áll a piacon. Igaz, nem akkora hegyekben, mint 5-6 évvel ezelőtt.

Kedden délelőtt szétnéztünk a Búza téri piacon, arra számítva, hogy mindenhol dinnyét kínálnak majd a kereskedők. De nem, talán 10 helyen, ha lehetett kapni ebből a gyümölcsből, de ezek a kereskedők sem kizárólag dinnyét árultak, hanem más zöldséget-gyümölcsöt is. Egy helyen mondták csupán, hogy a termék nem magyar, hanem Görögországból érkezett, máshol mindenhol azt hallottuk: természetesen hazai termés. Sok helyen ezt felírat is hirdette: mézédes magyar.
Ezt azért fogadtuk kétkedve, mert Szabó Attila kereskedőtől megtudtuk: az ő dinnyéje görög görög, mivel a magyar csak hétvégére érik be. Elmondta azt is, hogy a legjobb az úgynevezett top gun dinnye, ami angol neve ellenére, hazai termésű gyümölcsöt takar. Ez hosszúkás, csíkos, és mézédes – mondta.

Bohócság

Milyen lesz a hazai dinnyetermés? Az időjárás miatt gyenge – válaszolta –, de nincs is igazán forgalom. Mint mesélte: 15 éve árul dinnyét, de az idén befejezi. Egyrészt a hely miatt, hiszen ezt a gyümölcsöt nagy helyen, sátorban kell árulni – magyarázta – míg itt az ideiglenes piacon nincs erre mód. Másrészt – folytatta – a két évvel ezelőttinek a töredéke fogy a dinnyéből. Most körülbelül 2 mázsát kínál a vevőknek, régen sokkal többet rakhatott ki.

Az is igaz, hogy rossz időben nem viszik a dinnyét – mondta Szabó Attila – ahhoz meleg kell. Később a bevásárlóközpontokra is panaszkodott: “Bohócság, hogy milyen olcsón kínálják a gyümölcsöt, de ez ellen nem tudunk semmit tenni.”

Hétvégi szezon

Még egy rossz sem volt a dinnyék között – mondta az általa kínált gyümölcsre Pál Szabó Károly kereskedő. Ő tavaly a szolnoki piacon árulta a zöldségeit, most már Miskolcon. De a borsodi megyeszékhely piacát gyengébbnek ítéli, minden szempontból.

Szerinte az igazi dinnyeszezon a hétvége, az emberek akkor vásárolják ezt a gyümölcsöt.

Nincs lékelés

Lékeltetni már nem lehet a piacon. Akárhol érdeklődtünk arra hivatkoztak, hogy az ÁNTSZ nem engedélyezi. Igazából cikkeket, félbevágott dinnyét sem lehetne árulni, de ezekből azért találtunk bőven.
Volt ahol kiírták a dinnyeszeletre: kóstolható. Miután erről érdeklődtünk elmondták: lékelés nincs, de az elvágott cikkekből vágnak le a vásárlóknak.

Van, aki parkolóból “veszi”

A dinnyeszezonnal egyidőben a dinnyeárháború is megkezdődött. Ezért nemcsak a piacokon, de az egyik nagyobb bevásárlóközpont budapesti parkolójában is találunk dinnyét. Az áruházlánc alacsony árai miatt ugyanis a gazdák úgy tiltakoznak, hogy terményeiket teherautóról kiöntik a parkolóba. A leleményes “vásárlók” azonban innen szedik össze a még éppen maradt negyed, vagy fél darabokat.

Dinnye árak
piacon: 100-150 forint kilogrammja
bevásárlóközpontokban: 69-80 forint között van kilója