Gömöri lakodalom Ragályon a menyecsketáncig

Gömöri lakodalom Ragályon a menyecsketáncig
Ragály – A Gömör-Tornai Fesztivált 2001–ben rendezték meg először, akkor még csak hat faluban és tíz napon át. Az eseménysorozat új tagjaként Ragályon július 25-én, pénteken bemutatják a „Gömöri Lakodalmast”.

Ez magába foglalja a régi néphagyományok és népies ízek felelevenítését. A népi rigmus szerint:

“Háromágú vasvilla,
Jöjjenek a lagziba!
Kanalat, kést hozzanak,
Hogy éhen ne maradjanak.
Ha hoznak kendek,
Esznek kendek.
Ha jöttök, lesztek,
Ha hoztok, esztek.”

A készülődés még januárban elkezdődött a csigakészítéssel. A hosszas készülődésbe és szervezésbe bekapcsolódott a község felvidéki testvértelepülése, Várhosszúrét is. Az eseményt kísérő programok két helyszínen már a reggeli órákban elkezdődnek. Lehetőség nyílik kemencében sült kenyér, cipő és fonott kalács, valamint kenyér- és krumlilángos kóstolására, illetve vásárlására. A vállalkozó szellemű vendégek megtanulhatják az ízletes gömöri kalács fonását és bekapcsolódhatnak a csigatésztakészítésbe is – tudtuk meg Kunráth Ágnes pedagógustól, az egyik szervezőtől.

Azok, akik inkább túrázni és nézelődni szeretnének megtekinthetik a falu nevezetességeit, a ragályi Balassa– kastélyban kiállításra kerülő fotókat, amely a csodálatos gömöri tájakat és építészeti alkotásokat mutatja be. A kultúrteremben a putnoki Gömöri Múzeum munkatársainak segítségével egy régi paraszti szoba belseje elevenedik meg. Lovaskocsis túrát szervezünk településünk egyik büszkeségéhez, az Aranyos oldalban elhelyezkedő közel 400 éves emléktölgyhöz.

A Gömöri lakodalom bemutatója pénteken délután három órakor kezdődik. A menyasszony kikérésétől egészen a menyecsketáncig próbáljuk a régi hagyományokat újjáéleszteni. A szerepjáték fő részesei népviseletet öltenek magukra, így mutatják be a polgári és az egyházi esküvői szertartást.

Tyúkhúslevestől a töltött káposztáig

Mialatt az idelátogatók a nászmenetben végig kísérhetik az ifjú párt, a helybéliek elkészítik a hagyományos lakodalmi vacsorát. A lakodalmi sátor alatt a vendégek elfogyaszthatják a tyúkhúslevest, a leveshúst, a töltött káposztát, a különféle kalácsokat, valamint a menyecsketánc után felszolgálják a pecsenyét is. A szórakozáshoz, a kiváló hangulathoz tehát minden adott: étel, ital és a kellemes cigánymuzsika. A bemutatóra és az egész napos eseményekre részvételi kártya vásárolható az önkormányzat hivatalában.

További információ és jegyek rendelése: Polgármesteri Hivatal Ragály, Tel.: 48/ 354-001, 504-201.

Célunk és közös érdekünk, hogy az idelátogatók jó hírét vigyék a fesztiválnak, és főleg, de nem utolsó sorban Ragálynak. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! – mondotta végezetül Kunráth Ágnes szervező.

B. Gy.