GÖRÖG VÁLSÁG: Könnygáz a tüntetõk ellen Athénban

Könnygázzal oszlattak fel a rohamrendõrök egy május elsejei tüntetést Athénban. A szakszervezetek szerveztek demonstrációt a kormányzati negyedbe, hogy a megszorító intézkedések ellen tiltakozzanak.

A pénzügyminisztérium épületét rohamrendõrök vették körbe, hogy megvédjék a tüntetõktõl. Fiatalok egy csoportja botokkal rohamozta meg az épületet- ekkor vetettek be könnygázt a rendõrök. A támadók ekkor el is hagyták a környéket.

Szintén csak a könnygáz állította meg anarchisták egy csoportját, akik Athén fõterén, a Szintagma téren álló egyik luxusszállodát akarták megrohamozni. Szalonikiben is voltak tüntetések, a rendõrség ott is csak könnygáz bevetésével tudta megfékezni a randalírozókat. Ebben a városban több bankautomatát feltörtek, és számos üzlet ablakát is bezúzták a tüntetõk.

Idõközben a francia pénzügyminiszter arról beszélt, hogy Görögország pénzügyi megsegítéséhez 100-120 milliárd euróra lesz szükség. Christine Lagarde elmondta, hogy az összeget három év alatt hívhatnák le. A tárcavezetõ azután beszélt errõl, hogy az Elysée palotában Nicolas Sarkozy elnökkel egyeztetett a kérdésben, aki elõtte Angela Merkel német kancellárral is megvitatta a segélyezést. Abban Merkel és Sarkozy is egyetértett, hogy a kedvezményest hitelt gyorsan kell folyósítani Athénnek, amint megszületik a megállapodás a görög kiadáscsökkentésrõl. Az athéni kormány vasárnap tervezi bejelenteni a hitelezés feltételeit. Az eurózóna tagállamai pedig szintén vasárnap tárgyalnak a kérdésrõl Brüsszelben.