GÖRÖG VÁLSÁG: Görögország 10 évig is IMF felügyelet alatt maradhat?

A német Spiegel hetilap információi szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) arra készül, hogy hosszú ideig, akár 10 évig is Görögországban marad.

A meg nem nevezett forrásra hivatkozva a tekintélyes magazin internetes oldalán szombaton azt írja, hogy az addig felügyeli a balkáni államot, amíg a reformokat végre nem hajtják és azok be nem érnek. Ez pedig a jelenlegi becslések szerint egy évtized is lehet.

Athén hatalmas hiányt halmozott fel: az eurózónában engedélyezett deficit négyszeresét. Az államcsõd szélén álló ország most nemzetközi segítségre szorul, hogy kilábaljon a válságból. Az athéni kormány már korábban megszorító intézkedéseket vezetett be, de újabbakra lehet szükség. A görögök viszont errõl hallani sem akarnak. Folyamatosak a sztrájkok és utcai tüntetések.

Görögország megsegítésérõl vasárnap döntenek Brüsszelben az eurózóna pénzügyminiszterei. Elvileg az EU és az IMF idénre 45 milliárd eurós segélycsomagot adna Athénnak. Ebbõl 30 milliárdot az eurózóna tagállamai biztosítanak. Németország ódzkodik a segélynyújtástól, garanciákat, költségcsökkentést kér. Berlinnek kell ugyanis a segély legnagyobb részét a kalapba tennie. AZ IMF a tervek szerint egyébként három év alatt összesen 27 milliárd eurós hitelkeretet biztosít Athénnak. Németország szerint azonban ez édeskevés, mert ahhoz, hogy kihúzzák Görögországot a csávából szerintük három év alatt mintegy 120 milliárd euróra lenne szükség.

A Spiegel információi szerint egyébként az amerikai kormányzat nyomást gyakorol Berlinre, hogy adja be a derekát és hagyja jóvá a kölcsönt Görögországnak. Washington szerint még az elõtt kell lépni, hogy a baj még több országra átterjedne. Berlin helyzetét nehezíti, hogy tartományi választások jönnek, illetve, hogy a németek többsége hallani sem akar arról, hogy német adóeurókkal mentsék meg Görögországot. Igaz, arról nem sokan beszélnek még, hogy nemcsak a görögöket mentik meg, hanem az eurózónát..

Az Európai Bizottságban(EB) egyre terjed az a nézet, hogy ha Athén nem kap segítséget, akkor még nagyobb lehet a baj. A Független Hírügynökség EB forrásokból úgy értesült, hogy sokan vélik már úgy: a görög válság kezelését túl sokáig halogatták. Arra emlékeztettek, hogy amikor Magyarország került bajba, az EU és az IMF is gyorsan lépett. Ezzel üzenetet küldtek a piacoknak, miszerint támogatják Magyarország és ezzel a régió stabilitását. Ezzel a lépéssel lehetett “elrettenteni” az összeomlásra spekulálókat. A gyors válasz Görögország esetében elmaradt. A balkáni állam gazdasága egyébként igen apró, az Unió GDP-jének mintegy 2 százalékát teszi ki. Ennek ellenére, ha nem segítenek rajta, a baj továbbgyûrûzhet. Egyes elemzõk szerint akár a közös európai pénz, az euró végét is jelentheti.
– Független Hírügynökség –

Címkék: