GÖRÖG VÁLSÁG – Tömegtüntetések, 48 órás sztrájk, demonstráció az Akropoliszon

GÖRÖG VÁLSÁG – Tömegtüntetések, 48 órás sztrájk, demonstráció az Akropoliszon
“Európa népei, keljetek fel!” Ezzel a felirattal bontottak ki hatalmas transzparenst az Akropolisz elõtti falnál kedden tüntetõk, akik így akartak tiltakozni a megszorító intézkedések ellen.

A nagyjából 100 fõs demonstrációt a görög Kommunista Párt szervezte. A tüntetõk nem akadályozták meg a turistákat, hogy feljussanak az Akropoliszhoz.

“Üzenni akarunk Európa népeinek, akik ugyanazokkal a problémákkal néznek szembe, mint mi. Uralhatjuk a saját sorsunkat, hogy ne irányíthassa azt az Európai Unió vagy az IMF” – mondta a demonstráció egyik szervezõje.

Közben fekete zászlókkal több ezer tanár és diák vonult a Parlament épületéhez, hogy tiltakozzanak az eddigi és az újabb megszorítások ellen. A parlamentben ugyanis azt a törvényjavaslatot tárgyalták, amely a nyugdíjak és a közalkalmazotti bérek további csökkenését, valamit adóemeléseket helyez kilátásba. A megmozdulás azután történt, hogy hétfõn este tiltakozó tanárok betörtek az állami tévé épületébe, és megzavarták a mûsort.

A Parlamentnél összecsapások is kitörtek a tüntetõk és a rendfenntartók között, miután a rendõrség szerint a tüntetõk kövekkel kezdtek dobálózni. A rendõrök borspermetet fújtak a demonstrálókra, akiket sikerült visszaszorítaniuk.

Külön tüntetést tartott több száz nyugdíjas is Athénban kedden. Az idõs emberek azt kiabálták, hogy “a nyugdíjuk ellopása nem válasz a válságra.” A nyugdíjasok szövetségének vezetõje, Dimosz Komburisz azt mondta: “Nem hagyják, hogy ellopják az életüket, és becsapják õket. Más szakszervezetekkel együttmûködve szerdán totálissá teszik a tiltakozást, ezért minden üzem, bolt zárva lesz, és végre tisztán fogják hallani a hatalmon lévõk a tiltakozók hangját”.

A közalkalmazottak, köztük tanárok és kórházi dolgozók kedden 48 órás sztrájkot kezdtek. A munkabeszüntetések következtében számos belföldi repülõjáratot törölni kellett. Várhatóan szerdán az összes érkezõ és induló járattal is ez fog történni, mivel a légiirányítók is csatlakoznak az országos sztrájkhoz.
– Független Hírügynökség -