GÖRÖG VÁLSÁG – Megállapodtak a segélycsomagról az eurózóna országai

Az eurót használó 16 tagállam vezetői elfogadták Brüsszelben a Görögországnak szánt pénzügyi segélycsomagot, amelyet az athéni államháztartási hiány csökkentésére és az adósságspirál elkerülésére dolgoztak ki.

A segély részeként Görögország összesen körülbelül 110 milliárd eurós hitelhez juthat a következő három évben. A megállapodás részleteit vasárnap jelentik be.


A pénzügyi segítséget a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió és a tagállamok nyújtják közösen. A megállapodás részleteit vasárnap jelentik be a 27 uniós tagállam pénzügyminisztereinek találkozóján. A hitel előfeltételeként az athéni parlamentnek újabb megszorító intézkedéseket kellett megszavaznia.

A pénteki brüsszeli találkozón az eurózóna-országok vezetői egyúttal javaslatokat tettek a pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmus megváltoztatására. Így például egyetértettek abban, hogy növelni kell az európai költségvetési szigort: hatásos szankciókat kell kidolgozni az adósságkezeléshez, valamint figyelemel kell kísérni a keletkezett veszteségeket és a versenyképesség alakulását.
– Független Hírügynökség –