FÕVÁROSI KÖZGYÛLÉS – Rendkívüli ülést hívott össze mára a fõpolgármester

Rendkívüli ülést tart a Fõvárosi Közgyûlés hétfõn. Egyebek mellett a fõvárosi önkormányzatot és a kerületeket megilletõ források megosztásáról szóló rendelet-tervezet szerepel napirenden, de szavaznak a képviselõk a Budapesti Önkormányzati Parkolási Társulással kötött megállapodás felmondásáról és a fõvárosi közintézmények választási kampányban való szerepvállalásáról is. Az eredeti meghívó szerint nincs napirenden a BKV finanszírozásáról szóló szerzõdéstervezet.

A fõvárosi közintézmények kampánybeli szerepvállalásáról már volt szó korábban a közgyûlésen, akkor úgy határoztak, hogy az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló intézményekben csak a Fõvárosi Közgyûlés hozzájárulásával lehet kampányrendezvényt tartani. Tiba Zsolt fõjegyzõ most azt javasolja, hogy kampánycélra egyáltalán ne lehessen használni ezeket az intézményeket.

A közgyûlés szavaz a Budapesti Önkormányzati Parkolási Társulás megállapodásának felmondása ügyében is. Az elõterjesztés szerint hét társaság üzemeltet parkolóhelyeket Budapesten, amelyek közül az önkormányzat háromban érdekelt. Ikvai-Szabó Imre fõpolgármester-helyettes javaslata szerint célszerûbb lenne, ha ezek közül egy parkolási üzemeltetõ lenne, amire a legalkalmasabb a Parking Kft.

A Fõvárosi Közgyûlés egyébként elõször ül össze azóta, hogy Hagyó Miklós volt szocialista fõpolgármester-helyettes távozott a fõvárosi képviselõk közül. Ezzel az MSZP és az SZDSZ egyfõs többsége megszûnt, miután Hagyó Miklós helyére pártja még nem nevezett meg senkit.

A legutóbbi, január 28-i ülésen még szó volt arról, hogy a rendkívüli ülésen tárgyalják a BKV finanszírozásáról szóló szerzõdés-tervezetet. Ezzel kapcsolatos javaslat nem szerepel a meghívóban, így legfeljebb a helyszínen vehetik fel utólag a napirendi pontok közé. A kormány és a fõváros még december 23-én írta alá a tömegközlekedési vállalat 23 milliárd forintos támogatásáról szóló szándéknyilatkozatot, a szerzõdés aláírásához azonban a közgyûlés többségének szavazata is szükséges.Sporthírek