FÕVÁROSI KÖZGYÛLÉS – Nem lehet kampányrendezvényeket tartani a fõvárosi intézményekben

Nem használhatók kampánycélokra a fõváros tulajdonában lévõ intézmények – döntött hétfõi rendkívüli ülésén a Fõvárosi Közgyûlés. A tavaly õszi határozat módosítása azt jelenti, hogy a fõvárosi önkormányzat iskoláiban, kórházaiban vagy egyéb közintézményeiben nem lehet kampányrendezvényeket tartani.

A Fõvárosi Közgyûlés tavaly októberben határozott úgy, hogy a 2010-es választási kampányidõszakokban az önkormányzat tulajdonában lévõ, illetve a felügyelete alá tartozó intézményekben csak a közgyûlés hozzájárulásával lehessen olyan rendezvényeket tartani, amelyek során “politikai érzékenységi” kérdések merülnek fel. Tiba Zsolt fõjegyzõ szerint azonban a rendelkezés nehezen végrehajtható, mert a “politikai érzékenység” a hatályos jogszabályokban nincs meghatározva.

A bizonytalan értelmezés és az ilyenkor megszaporodó kampányrendezvények miatt sok megkeresés várható a fõvárosi intézmények vezetõitõl, amelyrõl mindig a közgyûlésnek kellene döntenie. Ezért javasolta a fõjegyzõ a helyzet egyértelmû tisztázását. A szavazásnál megkapta a képviselõk többségének támogatását az elõterjesztés, amellyel a közgyûlés módosította tavalyi döntését és kimondta, hogy az önkormányzat intézményei nem használhatók kampánycélokra.